Vlaganje rdeče pese: preizkušeni triki za popoln uspeh

Vlaganje rdeče pese je preprosto opravilo, če poznamo štiri trike, s katerimi dosežemo, da imamo zdravilno rdečo peso pri roki vse leto, saj je vir organskega železa, ki ga nujno potrebujemo za zdravje. Vlaganje rdeče pese bo dalo najboljše rezultate, če boste rdečo peso kupili pri bližnjem kmetu ali v zadrugi, saj so v trgovinah pogosto stare in že olesenele, veliko se jih otipava in premetava, kar seveda ni dobro za rastlino.

Štirje triki za vlaganje rdeče pese: izbor pese

Prvi trik za vlaganje rdeče pese je sam izbor prave pese. Pesa mora biti sveže nabrana, ne preveč stara in pravilno hranjena. Najlažje takšno dobite pri kmetih, na tržnicah, včasih pa je tudi v nekaterih trgovinah, če imate srečo, da so pripeljali svežo in da ni dolgo stala v skladišču ali kakšnem tovornjaku. Stara pesa se ne skuha dobro, ker je olesenela in je trda ter neokusna, hkrati nima dovolj hranilnih in bioloških snovi.

Pomembno je tudi, kako veliko peso izberete. Za vlaganje je najbolje, da so pese majhne ali srednje velike, saj imajo te veliko hranil in niso preveč stare. Nekateri izberejo čim večje pese, da jih hitreje olupijo in naribajo, vendar je to napaka, ker se lahko zatakne že pri kuhanju.

Drugi trik je pravilno kuhanje pese

Drugi trik, ki ga morate upoštevati da bo vlaganje rdeče pese uspelo je, da peso kuhate celo in je ne režete. Odstranite le del listov, medtem ko morate pustiti nekaj centimetrov stebel ter tudi korenino nedotaknjeno. Seveda je nikar ne lupite. Trik je v tem, da najdragocenejše, kar pesa ima, to je pesin sok, med kuhanjem ne odteče v vodo. Tako bo pesa ohranila svoje hranilne snovi in bo ostala lepo rdeča.

Če ste izbrali majhne ali srednje velike pese, so te verjetno mlade in niso olesenele, zato se bodo skuhale približno v 45 minutah, če kuhate 2 do 4 kg pese hkrati. Pomembno je, da date peso v velik lonec z veliko vode, vsaj 3x več, kot je pese, ker bo shlapela, čeprav jo boste pokrili. Kuhajte jo na srednjem ognju.

Najbolje je, da izberete pese, ki so podobne velikosti, da se skuhajo vse naenkrat, drugače so ene razkuhane in druge še trde. Če kuhate večjo količino pese, se bo kuhala dlje časa.

Pesa je kuhana, ko je mehka. Da je dovolj kuhana je najlažje preizkusiti tako, da jo prebodete z vilico in če zdrsne v peso lepo gladko, je kuhana, če pa se vilica zatakne ali čutite surovost, še ni kuhana. Nekateri to delajo z nožem, kar ni najboljše, ker je nož preveč oster in ne boste vedeli, ali je pesa že kuhana ali ne, poleg tega se vam bo nož v kropu skrhal.

Tretji trik za vlaganje rdeče pese je ohlajevanje

Ko je pesa kuhana, je najbolje, da se jo pusti kar v loncu in v isti vodi, da se postopoma sama ohladi, drugače lahko spet postane trda. Kot vidite, vlaganje rdeče pese zahteva natančen postopek, ki se ga ne da prehiteti. Ker se pesa hladi nekaj ur, se odločite, kdaj boste to storili. Lahko zjutraj in potem nadaljujete z vlaganjem zvečer ali pa jo skuhate zvečer in jo pustite, da se ohladi čez noč.

Ko je hladna, jo olupite kar s prsti, saj gre koža gladko dol, če je pravilno kuhana in ohlajena. Če vas moti, da imate po tem močno rdeče obarvane prste, si nadenite gospodinjske rokavice.

Zadnji trik za vlaganje rdeče pese

Da bi bilo vlaganje rdeče pese zares uspešno, je treba upoštevati, da morajo biti kozarci pod paro sterilizirani in čisti, zato jih ne brišite s krpo ampak naj se naravno posušijo, ker drugače lahko vsebina splesni.

Peso narežete ali naribate na rezine in zalijete. Vinski ali alkoholni kis zavrete skupaj eno četrtinno vode, ter eno žlico soli, zalijete kozarce z vrelim kisom in jih dobro zatesnite s pokrovom.

Kozarce morate postaviti v ogreto pečico na 90 stopinj in jih grejete še 10 minut, potem pečico izklopite ter pustite, da se povesem ohladijo, kar je običajno šele naslednji dan. Tako pripravljena pesa bo počakala tudi dve leti na to, da jo uporabite v solati.

4/5 - (2 votes)