Brisalci omogočajo boljšo vidljivost in varnost

Brisalci so nepogrešljiv del vsakega avtomobila, pa naj bo vreden nekaj sto ali več tisoč evrov. Brez njih v neugodnih vremenskih razmerah ne moremo priti daleč, zato je pomembno, da redno pregledujemo njihovo ustreznost in jih po potrebi zamenjamo. Njihova menjava je hitrejša in ugodnejša, kot si lahko mislite, zato ne dovolite, da bi slabi brisalci ovirali vašo vidljivost med vožnjo. Kvalitetne brisalce lahko najdete na spletni strani www.silux.si/izdelki/dodatna-oprema/brisalci.

brisalci

Kdaj vemo, da je čas, da zamenjamo brisalce na svojem avtomobilu?

Pomembnosti dobrih brisalcev se na žalost pogosto zavemo šele takrat, ko je to že prepozno, ko se znajdemo sredi naliva in nas obstoječi brisalci pustijo na cedilu. Življenjska doba brisalcev je v prvi vrsti odvisna od njihove kakovosti, poleg tega pa tudi od tega, kako pazljivo ravnamo z njimi (jih uporabljamo tudi za odnašanje umazanije ali snega, namesto, da bi le-to odstranili z zato namenjeno metlico) in kje hranimo svoj avtomobil (v garaži ali na prostem).

Tako se poškodbe na brisalcih razdelijo v dva sklopa – napake delovanja motorčka brisalcev in poškodovana guma brisalcev. Kakršno koli napako na motorčku brisalcev lahko najlažje odkrijemo med vožnjo, ko želimo uporabljati brisalce, pa le-ti ne delujejo pravilno. To pomeni, da nimajo konstantne hitrosti delovanja, se ne premikajo po celotnem loku, ne začnejo delati, ko bi morali, ali pa vibrirajo na mestu. V primeru, da gre za težavo na motorčku brisalcev, nam novi brisalci ne koristijo, ampak je čas za obisk avtomehanika ali specialista za elektromotorje. To se sliši sila preprosto, toda v resnici je veliko težje, kot se zdi, saj si nas večina ne vzame časa, da bi avto odpeljali na popravilo brisalcev, ker si mislimo, da bomo že enkrat. In to največkrat obžalujemo takrat, ko je za to že prepozno – ko stojimo sredi močnega naliva z nedelujočimi brisalci in tako ogrožamo varnost sebe in tudi drugih udeležencev v prometu.

Drugi sklop napak na brisalcih pa se običajno nanaša na poškodbe gume brisalcev. Tukaj pa pride do izraza razlika med kakovostnimi in nekakovostnimi brisalci. Če je guma na brisalcih slaba, jo bodo različne ostre smeti, kot so majhni kamenčki in podobno, zelo hitro uničile in tako poslabšale kakovost delovanja brisalcev. Da imamo slabe brisalce s poškodovano gumo, je malo manj očitno kot če gre za napako na motorčku, toda še vedno dovolj, da imamo na voljo dovolj časa za ustrezno ukrepanje. Napako na gumi brisalcev zopet najlažje opazimo med samo uporabo brisalcev. Če le-ti med delovanjem začnejo puščati sledi, ali pa dajo vetrobranskemu steklu izgled, kot da je mastno in da zato ne morejo ustrezno pobrisati vode, ali da ne pobrišejo vode na vetrobranskem steklu dovolj dobro, da lahko nemoteno nadaljujemo z vožnjo, je čas, da brisalce zamenjamo. Zopet velja nasvet, da je za varnost nas in drugih udeležencev v prometu, boljše, če z zamenjavo brisalcev ne odlašamo predolgo.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu novih brisalcev?

Nakup novih brisalcev ni nič zapletenega, zato ga lahko prek spleta opravite le z nekaj kliki, kar je še razlog več, da z menjavo brisalcev, ko je to potrebno, ne odlašate. Pomembno je le, da način delovanja brisalcev in velikost ustrezata vašemu vozilu in da ste pozorni na to, da so brisalci kakovostni, zlasti guma. Novi brisalci stanejo manj kot 10 €, kar ni nič v primerjavi s posledicami nesreče, ki jo lahko povzročite v slabih vremenskih razmerah zaradi nedelovanja brisalcev. Ravno tako vam tudi preverjanje delovanja brisalcev ne bo vzelo dodatnega časa, saj lahko le-to opazite že med vožnjo. Zato to ne sme biti izgovor, da brisalcev ne zamenjate pravočasno.

Rate this post