Artritis ni ozdravljiv in povzroča kopico težav

Kronične bolezni prestavljajo življenjsko dolgo borbo z zdravstvenimi težavami in bolečinami. Nekatere bolezni so bolj pogoste kot druge in nekatere imajo bolj občutne simptome, ki onemogočajo kakovostno življenje. Nekatere kronične bolezni povzročajo artritis – vse, kar morate vedeti o tem bolezenskem stanju, si lahko preberete na številnih spletnih straneh. Vsekakor gre za bolezen, ki se bo pri posameznikih načeloma pokazala v obliki vnetih sklepov in se bo zagotovo v nekaterih podrobnostih od osebe do osebe tudi razlikovala. Pojavlja se zaradi različnih vzrokov in lahko prizadene posameznike vseh starosti. Ob nepravilnem in počasnem zdravljenju lahko pride do resnih posledic, zato si v nadaljevanju preberite glavne znake artritisa in kako se lahko lotite zdravljenja.

artritis

Pri artritisu se načeloma pojavlja kronična bolečina, ki je za posameznika izjemno moteča in lahko močno vpliva na kakovost življenja.

Kaj sploh je artritis?

Artritis je je skupno poimenovanje vnetih sklepov po celem telesu. Gre za bolezensko stanje, ki nastane kot posledica revmatičnih, vnetnih ali degenerativnih bolezni. Čeprav na prvi pogled morda ne gre za večje težave, lahko vnetje sklepov pripelje tudi do manjše gibljivosti in celo deformacije. Pri artritisu se načeloma pojavlja kronična bolečina, ki je za posameznika izjemno moteča in lahko močno vpliva na kakovost življenja.

Čeprav gre za eno izmed najbolj pogostih bolezni, zdravila za ozdravitev artritisa zaenkrat še ni. Vseeno pa se lahko bolečine na mnoge načine lajša in se upočasnjuje napredek simptomov. V največji meri za artritisom trpi starejša populacija, vendar pa se artritis lahko pojavi tudi pri ostalih starostnih skupinah, celo pri otrocih. Najpogosteje se težave začnejo kazati med 30. in 50. letom in večkrat se pojavi pri ženskah.

Vzroki za pojav artritisa

Ko se govori o bolezenskih stanjih, je pametno vedeti tudi, zaradi česa nastanejo. Tako lahko že preventivno poskušamo preprečiti nastanek bolezni, ki bi nam lahko oteževale življenje. Glede na to, da gre pri artritisu za vnetje sklepov, se je treba izogibati vsem dejavnikom, ki bi na sklepe vplivali negativno in bi jih dodatno obremenjevali. En takih dejavnikov je zagotovo debelost. Pri prekomerni telesni teži je namreč obremenjenost sklepov, še posebej na nogah, izjemno velika. To lahko hitro vodi v težave in posledično do vnetja sklepov. V obolenje z artritisom pa vodijo tudi številne bolezni, med katerimi sta najpogostejša revmatoidni artritis in osteoartroza.

Revmatoidni artritis je avtoimunska revmatična bolezen, za katero ni poznanega vzroka. Bolezen povzroča vnetje sklepov, ki posledično postanejo otekli in boleči. Največkrat so prizadeti sklepi zapestja in prstov, čeprav lahko prizadene tudi sklepe ramen, komolcev, kolen in kolkov. Bolečina je načeloma bolj močna ob mirovanju, torej ponoči in pa tudi zjutraj. Ker običajno revmatoidni artritis postane kronična bolezen je potrebno ustrezno zdravljenje, da se stanje ne slabša.

Potem pa je tu osteoartroza. Najpogosteje je ta bolezen prisotna pri starejših, ki imajo večjo obrabo hrustanca, predvsem na kolenih in kolkih. Sklepi zaradi degeneracije ne morejo več normalno delovati in pojavlja se bolečina. Poleg starejših je osteoartroza pogosta tudi pri nekdanjih športnikih in osebah, ki so si v preteklosti poškodovali določen sklep.

Fizioterapija je najbolj primerna za bolnike, ki jih bolezen še ni preveč prizadela in bi radi preprečili njen napredek.

Simptomi pri artritisu

Na artritis lahko kaže en ali več simptomov. Načeloma se začne z enim simptomom, ki nato napreduje in stanje se slabša. Prav tako se lahko simptomi pokažejo na enem sklepu, pogosto pa se pokažejo kar na več sklepih hkrati. Ne glede na to, ali se vam simptomi pojavijo postopoma ali naenkrat, je stanje smiselno spremljati. Če nimate ostalih težav in v družini nimate težav z artritisom, lahko zdravnika vseeno preventivno obiščete in vprašate za nasvet. Če pa se vam stanje poslabšuje, pa je obisk in čimprejšnji začetek zdravljenja izjemno pomemben.

Simptomi artritisa se lahko pojavijo v kateremkoli sklepu v telesu. Prvi znak je zagotovo bolečina v sklepih, ki se pogosto pojavi po mirovanju. Potem je pogosta slabša gibljivost in okorelost sklepa. Pojavi se lahko tudi oteklina in pordela koža na mestu sklepa.

Kasneje so pogosti simptomi tudi težave pri opravljanju določenih gibov in težave pri gibanju. Osebe s težavami pri sklepih nog imajo lahko tudi težave s hojo. Nepravilno in prepozno zdravljenje lahko povzroči celo deformacije in trajne poškodbe sklepov.

Zdravljenje artritisa

Artritis je bolezensko stanje, za katerega žal ni zdravila. Vseeno pa obstaja veliko oblik zdravljenja, s katerimi se pomaga pri lajšanju bolečin, ki jih povzročajo boleči sklepi in s katerimi se zavira napredek bolezni. Glavni namen vseh teh oblik zdravljenja je torej omilitev bolečin in vnetij, da bolniku vsakdanje življenje ni oteženo zaradi simptomov artritisa.

Glede na simptome, vrsto in vsesplošno napredovanje bolezni, se uporablja različne vrste zdravljenja. Najpogosteje se uporabljajo zdravila, ki delujejo protibolečinsko in ki zavirajo vnetje sklepov. Obstajajo tudi zdravila, ki upočasnjujejo napredovanje bolezni, ki povzročajo artritis. V nekaterih primerih, kjer je zaradi artritisa prišlo do poškodovanih in deformiranih sklepov, je lahko najboljša rešitev operacija. V veliko pomoč pri zdravljenju artritisa pa je tudi redno gibanje in še posebej fizioterapija.

Fizioterapija je najbolj primerna za bolnike, ki jih bolezen še ni preveč prizadela in bi radi preprečili njen napredek. Gibanje in izvajanje določenih gibov namreč utrdi mišice in izboljša gibljivost sklepov. Preventivno zdravljenje s fizioterapijo lahko torej precej izboljša stanje ali pa celo poskrbi, da artritis ne napreduje več.

Rate this post