Hygge: uživanje po dansko!

Hygge je danska tehnika srečnega življenja, ki lahko postane vsakodnevni slog doma ali na delovnem mestu. Danci veljajo za najsrečnejši narod v Evropi po zaslugi svojega življenjskega sloga hygge, ki ga občutite takrat, ko se stisnete k ljubljeni osebi na zofi pred kaminom in skozi okno gledate padajoče snežinke, spredaj pa gori prijeten ogenj; tudi ko večerjate z družino ali prijatelji.

Vsak od nas se je že kdaj vprašal, zakaj so nekateri ljudje srečni, drugi pa ne? Odgovor je preprost, gre za to, katere navade imamo in kaj storimo sami zase in za svojo srečo. Dobra novica je ta, da če ne spadate med srečne ljudi, se tega lahko naučite z nekaj vaje in nasveti, še posebej iz danske tehnike hygge, ki je zadnje čase ena najbolj prepoznavnih tehnik po vsem svetu za osebno srečo in umetnost življenja.

Kako doseči hygge?

Hygge je danski slog, ki osrečuje Dance, čeprav imajo največ teme v letu in visoke davke, so glede na raziskave veseli in zadovoljni. Srečo vsak od nas občuti ob dobrih dogodkih, kot so klepet v kavarni s prijateljem, stisk partnerjeve roke, objem otroka, dobra kopel, odlična hrana in svečana večerja, dober film ali gledališka predstava skratka vse, kar nam pomaga do dobre volje in sreče.

Danski hygge pa je še posebej usmerjen v svetlobo, saj Danci prižgejo največ sveč na svetu letno, zbirajo svetilke ter se na različne načine razveseljujejo tudi z umetno svetlobo, v kateri so pravi mojstri. Njihovo čemerno dansko vreme in tema jih niti najmanj ne motita.

To pa dosežejo z razsvetljavo, ki ima nizko temperaturo svetlobe, saj so odkrili, da čim nižjo temperaturo ima svetloba, tem bolj pričara srečo v naša življenja. So pravi mojstri razsvetljevanja. Največje inovacije na tem področju prihajajo ravno iz Danske. Za njih je svetloba kultura, pa še umestnost zraven.

Ni pa samo razsvetljava tista, ki pričara tako vzdušje. Danci namreč vsemu, kar jim daje prijetnost ter sproščenost imenujejo s to besedo, ki označuje domačnost. Med seboj se pogovarjaj tako, da se vprašajo, če bo na tej in tej zabavi ali prireditvi ali dogodku prisoten hyggeling?

Recept za srečo in zadovoljstvo

Hygge lahko enačimo za domačnostjo, varnostjo ter sproščenostjo. Osebe, ki obvladajo hyggeling, imajo veliko srce, to pa pomeni, da znajo sprejemati druge ljudi, njihove razlike, so prijetni, sproščeni, zanesljivi, znajo pomagati v pravem trenutku in dajejo občutek drugim, da so v nekem domačem zatočišču zaželeni, kjer so povsem varni in so lahko taki, kot v resnici so.

To je zle pomembno v današnjem času družbenih omrežij, kjer so pomembni zgolj kliki in všečki pod retuširanimi in lažnimi fotografijami. Laži nas ne osrečujejo, osrečuje nas resničen izraz sebe z vsemi našimi ljubkimi nepopolnostmi, s katerimi rastemo in se razvijamo in brez katerih ne bi bili edinstveni.

Hygge je lahko povsod, neglede na lokacijo: doma, v službi, na počitnicah, v mestu ali na vasi, v hiši ali stanovanju, v najemniškem stanovanju ali šotoru, prikolici, zunaj ob tabornem ognju ali ob morju, na vrhu gore ali v zavetju votline, kamor se skrijemo pred nevihto na prostem, pa tudi pod drevesom.

Res pravi hygge se ne dogaja samo med srečnimi ljudmi, tudi, če je nekdo depresiven ali žalosten, mu lahko drug človek nudi oporo, sočutje, dobro besedo, topel čaj ali večerjo in mu pomaga do dobrega počutja. Hyggeling je tako veščina dajanja, kot tudi veščina sprejemanja v enaki meri. Že topel pogled pomaga. Predvsem pa moramo biti pripravljeni človeka poslušati brez prekinitev in obsojanja.

Če ste sproščeni in umirjeni, vam nič ne bo moglo do živega, dobro in srečno se boste počutili tudi med grozno nevihto ali med neprijetnimi dogodki, saj je umetnost hygelinga v tem, da ste povsem stabilni znotraj sebe, ob vsakih razmerah in to sprejmete kot darilo, učenje in napredek.

 

 

Rate this post