Blw jedilnik in uvajanje trše hrane za dojenčke

Baby led weaning oziroma z drugo besedo blw jedilnik je metoda dodajanja dopolnilnih dodatkov v otrokovo prehrano, ki se še hrani z materinim ali adaptiranim mlekom. Metoda uvajanja hrane olajšuje razvoj starosti primerne motorične kontrole v ustih, hkrati pa dojenčku predstavi hrano kot pozitivno in interaktivno izkušnjo. Tu ne gre le za odstavljanje od dojenja, temveč za sočasno uvajanje hrane, ki ni v popolnoma tekočem stanju.

Da bo obdobje uvajanja hrane čim bolj sproščeno tako za starše kot za otroka, se starši lahko udeležijo spletnih predavanj, kjer soustanoviteljica spletne šole za starše. Svetovalka za dojenje in poporodna doula vodi individualne in skupinske online delavnice za uvajanje hrane po metodi, kot je blw jedilnik, ki starše pripravlja na postopno uvajanje  otroka iz tekoče hrane, na hrano v malih koščkih.

Blw jedilnik s pripravo hrane v koščkih

Pri uvajanju hrane po baby led weaning metodi je pomembna priprava hrane v koščkih, naprimer velikosti koščkov, temperatura in količina. Za starše je to lahko stresno obdobje, saj se bojijo, da bi otroku hrana zataknila. Delavnice te skrbi z nasveti za pravilno uvajanje razblini, saj starši dobijo prav vse informacije, ki jih potrebujejo.

Zato v spletni šoli za starše Veva nudijo prijavo na spletna predavanja za blw jedilnik, kjer starši lahko izvejo zakaj je uvajanje hrane s koščki koristno za otrokov razvoj, tudi z nasveti strokovnih mnenj logopedov in zobozdravnikov. Hkrati delavnica ponuja informacije o tem, kdaj začeti z uvajanjem hrane po koščkih, kakšen ritem prehranjevanja uvesti in kako s to metodo nadaljevati tudi, ko gre otrok v vrtec.

Začetni poskusi samo hranjenja otrok, ki se še dojijo 

Metoda hranjenja daje poudarek raziskovanju okusa, teksture, barve in vonja, ko dojenček sam določa tempo obroka in izbira na katero hrano se bo osredotočil. Namesto tradicionalne metode, ko starši dojenčku ponujajo pasirano hrano po žlički v usta, se otroku predstavi krožnik raznolike hrane. Namen tega postopka je prilagajanje prehranjevalnih navad posameznemu otroku in njegovemu razvoju.

Začetni poskusi samo hranjenja pogosto privedejo do zelo malo zaužite hrane, saj otrok skozi igro raziskuje teksture in okuse, s tem pa dojenček kmalu začne hrano tudi požirati, žvečiti in prebavljati. V tem obdobju, ko se uvaja blw jedilnik, se otrok še vedno doji pri mamici ali pa pije adaptirano mleko. Uvajanje trše hrane je nekoliko dolgotrajnejši postopek, zato s hranjenjem z mlekom med tem, lahko ves čas nadaljujete.

Blw jedilnik – kakšna so osnovna načela hranjenja?

Na začetku lahko dojenček hrano zavrača, starši pa mu jo lahko kasneje ponovno ponudijo. Malček se lahko sam odloči, koliko želi jesti, zato po koncu obroka ni priporočljivo, da starši ponovno hrano ponujajo po žlici. Pomembno je tudi to, da se z obroki ne hiti. Obroke je dobro ponuditi v času, ko tudi starši jedo, kar pomaga pri učenju z zrcaljenjem vedenja.

Ob obrokih naj bodo otroku na voljo manjši požirki vode. Sprva pa se malčku ponudu mehko sadje in zelenjava. Trša hrana mora biti rahlo kuhana, da postane dovolj mehka za žvečenje tudi z golimi dlesnimi oziroma če otrok še nima vseh zobkov. Otrok se lahko nauči tudi sam hraniti po žlici, vendar le s hrano, ki je ne more dati v usta s prsti. To je na primer ovsena kaša ali jogurt.

Kakšne so prednosti baby led weaning uvajanja hrane?

Malček lahko sam izbira, daje v usta in postopoma raziskuje različno hrano, kar mu pomaga pri osamosvajanju, kljub temu da se doji pri mami. Prav tako se že od začetka navadi na različne teksture in okuse hrane. Starši lahko otroku ponudijo hrano, ki jo uživa celotna družina, zato ni potrebe, da bi starši dojenčkovo hrano morali posebej pripravljati, oziroma je priprava hrane precej poenostavljena.

Starši pogosto trdijo, da imajo dojenčki, ki se sami odločajo s čim se bodo hranili, tudi mnogo bolj raznolik okus za hrano. Ravno zato blw jedilnik lahko pripomore k temu, da starši kasneje z otrokom nimajo težav pri izbiri hrane, saj otrok ni zelo izbirčen. Dojenčki, ki se hranijo sami, lahko bolje nadzorujejo apetit, kar lahko zmanjša tveganje za debelost pozneje v življenju. Prav tako jim takšen način prehranjevanja pomaga pri razvoju motoričnih spretnosti.

Kaj je še dobro vedeti o uvajanju trše hrane?

Veliko staršev se spopada z dilemo, kdaj je pravzaprav pravi čas za uvajanje trše hrane in s kakšno hrano začeti, zato da bo za otroka v določenem starostnem obdobju najbolj ustrezna. Veliko staršev se tudi bori s tem, da otrok ne želi jesti večino hrane, ali pa ne vedo, kako naj bodo obroki razporejeni čez dan in v kakšni količini.

Odgovore na vprašanja o uvajanju hrane in metodi, kot je blw jedilnik, nudi spletna šola za starše Veva, ki organizira online predavanja v dveh sklopih. Predavateljica starše poučuje o tem, zakaj otroci ne rabijo jesti samo kašic, ampak tudi koščke hrane, kar je tudi osnovni koncept metode hranjenja ob sočasnem dojenju. Delavnica poučuje tudi o tem, kakšno hrano ponuditi otroku, o primernosti uživanja rastlinskega ali kravjega mleka, jajc in mnogo drugih koristnih informacij.

 

 

 

Rate this post