Ko dermatološka ambulanta poskrbi za vaše zdravje

Ali dobro poznate svoj največji organ – kožo? Redna skrb in spremljanje vseh kožnih sprememb predstavlja pot do zdravja celotnega telesa. K temu sodi tudi pravočasno odkrivanje vseh kožnih sprememb, ki jih opravi dermatološka ambulanta.

Kaj je koža?

Koža je organ, ki ga sestavljajo tri plasti: povrhnjica (ali epidermis), usnjica (ali dermis) in podkožje (ali subkutus). Povrhnjica je vrhnja plast kože, ki jo sestavljajo plasti odmrlih celic, ki se sčasoma odluščijo. Pri tem jih nadomestijo nove kožne celice, ki nastajajo v tako imenovani zarodni plasti kože in se postopoma pomikajo proti površini. V usnjici kože najdemo različne žleze (lojnice in znojnice), čutila (za zaznavo bolečine, zaznavo toplo-hladno, zaznavo dotika in podobno), v njej pa so tudi lasni mešički. Podkožje je del kože, ki ga sestavljajo pretežno zaloge maščobe.

Koža je naš največji organ, pri tem je potrebno izpostaviti tudi njene številne funkcije. Tako je koža vključena v uravnavanje stalne telesne temperature – zagotovo ste že kdaj drgetali, ker vas je zeblo ali pa bili povsem rdeči, ker vam je bilo vroče. V obeh primerih se lahko zahvalite koži, ki je poskrbela, da je vaša telesna temperatura optimalna. Koža sodeluje tudi pri zaznavi bolečine, tipa in dotika, razmejuje notranjost in zunanjost našega telesa ter je na ta način prva obrambna linija telesa pred vdori tujkov in mikroorganizmov.

Kaj dela dermatološka ambulanta?

Dermatologi so specialisti na področju kože, dlak (oziroma las) in nohtov. Na posvet v dermatološki ambulanti se je tako smiselno najaviti v primeru težav, ki jih imate s kožo, dlakami in nohti. Dejstvo je, da je koža ves čas izpostavljena najrazličnejšim zunanjim dejavnikom, ki jo lahko poškodujejo. Med te dejavnike sodijo sonce, veter, vročina, nizka in visoka vlažnost ter podobno. Težave s kožo so lahko pokazatelj hormonskih neravnovesij (na primer v času pubertete, nosečnosti oziroma obdobja po porodu), lahko pa tudi različnih alergijskih stanj. V nekaterih primerih na poslabšanje stanja koža vplivajo različne virusne okužbe, v izjemno redkih primerih pa so kožne spremembe povezane z rakavimi obolenji.

dermatolog

Dermatolog je specialist za kožo, dlake in nohte.

Kako lahko za zdravje kože poskrbim sam?

Skrb za zdravje kože je v prvi vrsti odgovornost vsakega posameznika. Eden od najpomembnejših načinov zagotavljanja zdravja kože je njena zaščita pred soncem. Izpostavljanje sončnim žarkom namreč poveča tveganje za pojav sončnih pegic, starostnih kožnih znamenj ter drugih težav, vključno z rakom kože. Da bi to preprečili uporabljajte sončno kremo in se izogibajte soncu v obdobjih, ko so sončni žarki najmočnejši, seveda pa ne pozabite na zaščito kožnih predelov z obleko.

Na zdravje kože vpliva tudi kajenje, zato ga je smiselno omejiti ali pa povsem opustiti. Skrb za kožo vključuje tudi tuširanje, ki ga opravite z mlačno in ne vročo vodo, prav tako se izogibajte uporabi mil. Če je vaša koža suha, ne pozabite na njeno vlaženje. Vsak dan poskrbite za zdravo in pestro prehrano, ki naj vključuje velike količine sadja, zelenjave, oreškov ter pustih beljakovin. In nenazadnje, poskrbite za zadostne količine spanca ter omejite količine stresa, ki prav tako negativno vplivajo na vašo kožo.

Kdaj je dermatološka ambulanta prava izbira zame?

Za zdravje kože lahko s preventivnim delovanjem največ naredimo sami. Z rednim opazovanjem in prepoznavanjem kožnih sprememb se lahko pravočasno odpravimo do specialistov, ki bodo stanje kože ocenili ter predvideli potek zdravljenja. Dermatološka ambulanta je prava izbira v primerih, ko kožni izpuščaji pokrivajo več kot 10 % kože ter izpuščaj spremljajo drugi simptomi kot so vročina, bolečine v mišicah. Prav tako je dermatološka ambulanta prava rešitev takrat, ko se poslabšano stanje kože ne popravi v obdobju 14 dni. Zavedajte se, da so vnetja kože zelo pogosto pokazatelj drugih težav v telesu, vključno z vnetji pljuč, ledvic in jeter. Pravočasno zdravljenje kožnih sprememb ugodno vpliva na potek celotnega zdravljenja ter prepreči nastanek brazgotin, ki so pogosta posledica praskanja ob kožni srbečici.

zaščita

Poskrbite za zaščito kože pred soncem.

Dermatološka ambulanta pa je prava izbira tudi za vse, ki opazite spremembe že obstoječih ali pa pojav novih kožnih znamenj, ki odstopajo od običajnega izgleda. Zlasti pozorni bodite na pojav kožnih sprememb, ki so nepravilnih oziroma nesimetričnih oblik. Na kožna znamenja, ki spreminjajo barvo ter se v času spreminjajo. Kožna znamenja, ki so velika in se še povečujejo ter znamenja, ki niso v višini preostalih delov kože. Čeprav boste morda opravili pregled, kjer bo dermatolog ocenil, da znamenje ni nevarno, je pomembno, da vsako tako stanje prepustite v presojo strokovnjaka.

Dermatološka ambulanta pa je najboljša izbira tudi za vse, ki se želite dolgoročno rešiti dlak. V ambulanti namreč izvajajo lasersko in kirurško odstranjevanje dlak, ki daje zanesljive rezultate in po obisku nekaj terapij zagotavlja dolgoročne učinke v boju s temi nadlogami. Pri vsem skupaj je najbolje, da delo opravi specialist, ki vam hkrati nudi tudi ustrezno podporo pred, med in po posegu. Na ta način boste prejeli zanesljive informacije ter preprečili nepotrebna tveganja.

Zaključek

Obisk v dermatološki ambulanti naj postane obveza vsakega, ki ceni svoje zdravje in življenje. Redno spremljanje kožnih sprememb, zdrava in pestra prehrana ter zdrav način življenja pa so pot do zdravja celega telesa.

 

Rate this post