Izdelava optimizirane spletne strani

Verjetno se danes kot lastnik podjetja že dobro zavedate, kako zelo nujna je za uspeh posla prisotnost na spletu. Morda pa ne veste, da izdelava internet strani, pa naj bo še tako kakovostna, ni dovolj, da vam bo ta spletna stran dejansko pomagala povečati prepoznavnost vašega posla. Da vam bo stran pomagala na poti do poslovnega uspeha, mora biti tudi optimizirana. V nadaljevanju si bomo pogledali, kaj pomeni optimizacija spletnih strani in zakaj izdelava spletnih strani brez optimizacije pravzaprav nima smisla.

Izdelava spletnih strani je postopek, v katerem spletna stran dobi domeno, grafično podobo in tudi že nekaj vsebine. Takšna spletna stran je morda že videti lepo in dokončano, a v resnici se takrat njena pot že začne. Spletno stran je potrebno še optimizirati. Če se postopka optimizacije lotimo že v procesu izdelave, spletna stran začne že takoj služiti svojemu namenu.

Kaj je optimizacija spletnih strani?

Optimizacija spletnih strani je postopek, s katerim poskrbimo, da se spletna stran v Googlu med zadetki pojavlja čim višje in tako pozitivno vpliva na prepoznavnost vašega podjetja in na to, kako vas in vaše podjetje vidijo vaše stranke. Torej, če ste podjetje, ki se ukvarja s prodajo vzmetnic, potem želite, da se bo vaša spletna stran pojavila vsaj med prvimi tremi zadetki, ko bo nekdo v iskalnik vpisal besedo »vzmetnica« ali »jogi« ali katero od variacij na ti dve besedi – izbira pravih ključnih besed za optimizacijo je zelo pomembna in je področje, pri katerem je enostavno narediti napako, a to je tema za kakšen drug prispevek. V tem prispevku predstavljamo argumente za to, zakaj bi morali izdelava spletnih strani in optimizacija potekati ob vsaj približno istem času.

Optimizacija se deli na ON site in OFF site optimizacijo – izdelava spletnih strani običajno poteka vzporedno z ON site optimizacijo. ON site optimizacija pomeni, da se za boljše uvrščanje spletne strani skrbi z dodajanjem določenih elementov na samo stran, OFF site optimizacija pa pomeni pridobivanje povezav na vašo stran na spletnih straneh, ki jih Google že smatra za kakovostne in verodostojne.

izdelava-spletnih-strani-optimizacija

Kombinacija ON site in OFF site optimizacije poskrbi za najboljši možen uspeh vaše spletne strani. OFF site optimizacijo lahko izvajate naknadno, ločeno od postopka same izdelave spletne strani, ON site optimizacija in izdelava spletnih strani pa sta postopka, ki sta med seboj močno povezana. ON site optimizacijo namreč izvedemo med drugim s tem, da poskrbimo, da je spletna stran čimbolj uporabniku prijazna, da je enostavna za uporabo, se hitro odpira in da je bogata z vsebinami, ki uporabnika čim dlje zadržijo na spletni strani, hkrati pa vsebuje tudi elemente, ki spodbujajo konverzijo (pretvarjanje uporabnika v kupca) – na primer pogoste povezave do vaših produktov in tako dalje. Nadalje je pomemben del optimizacije tudi priprava vsebin, ki so informativne, hkrati pa vsebujejo tudi zadostno koncentracijo določene ključne besede, da se stran v Googlu pod to ključno besedo uvrsti visoko med zadetke. Ta del optimizacije se sicer izvaja in se tudi mora izvajati še dolgo po tem, ko je izdelava spletnih strani že zaključena, je pa tudi del izdelave spletnih strani, saj gre za dodajanje vsebin na sicer še prazno spletno stran.

Izdelava spletnih strani mora torej v sebi nujno vsebovati tudi elemente optimizacije, saj so določeni elementi optimizacije vključeni že v samo zasnovo strani, ki pa je seveda del postopka izdelave. Tako sta tadva procesa neločljivo povezana, za uspeh spletne strani pa sta gotovo v enaki meri potrebna oba.

Rate this post