Lovrenška jezera – starodavni pohorski biser narave

Prijeten svež zrak, neokrnjena, z mnogimi privlačnimi rastlinskimi in živalskimi vrstami poseljena narava, poživljajoč sprehod ob rahlem valovanju temne vode in sprostitev v objemu neskončnega zelenja – vse to so Lovrenška jezera, pohorski biser, ki je raztresen med Roglo in Ribniškim Pohorjem razprostirajo na kar 16 hektarjih površine. Preprosta a slikovita pot vam na vsakem koraku postreže s kakšno od svojih skrivnosti in vas preko Roglinih planjav popelje v osrčje Pohorja. Lovrenška jezera je v svojem blogu zanimivo opisal tudi Gorec Tomaž, bogat slikovni material ob njegovem zapisu pa priča o neomajni lepoti jezer, ki privabljajo izletnike od blizu in daleč. Jezera so tako gotovo ena priljubljenih izletniških točk za vse generacije.

Lovrenška jezera so največje visoko barje v Sloveniji

Jezerca so del največjega slovenskega gozdnega rezervata in eno najpomembnejših visokih barij v Južni Evropi, zaradi svoje edinstvenosti so tudi posebej zavarovana. Lovrenška jezera ležijo na nadmorski višini od 1517 do 1529 metrov, skupno pa jih je 22, vendar se njihovo število spreminja glede na višino stoječe vode in njene trajnosti. Barje namreč nima nobenega pritoka, temveč je vir vode v njem izključno padavinska voda, zato se tudi število jezer čez leto spreminja. Jezerca, poimenovana tudi barjanska okna, so del barja, ki je nastalo po koncu zadnje ledene dobe pred 8000 leti kot mineralno močvirje. Ima veliko sposobnost zadrževanja vode, zato so Lovrenška jezera polna tudi poleti, vendar lahko njihovo število niha od 22 pa le do 11 jezer, prav tako se spreminja tudi njihova oblika. Ob obisku jezer nikoli ne boste vedeli, kaj lahko pričakujete in kaj boste videli, zato jih lahko obiščete v vseh letnih časih in zagotovo boste zmeraj naleteli na nekaj novega in drugačnega.

Kako do jezer?

Lovrenška jezera niso le biser narave, temveč ponujajo tudi številne možnosti za rekreacijo. Okoli njih je speljanih več razmeroma nezahtevnih planinskih poti, zato so primerne tudi za družine z otroki, lahkotne sprehode in sproščeno popoldansko pohajkovanje. S strani Rogle do njih vodijo tri izhodišča, dostop do Rogle je jasno označen – avtocesto je treba zapustiti na izvozu za Slovenske Konjice in slediti oznakam za Roglo. Pot do Rogle je dolga 16 km in se vzpenja kar 1200 m. Tudi z regionalne ceste je dostop mogoč v smeri Slovenskih Konjic oz. Zreč, kjer pridete do Rogle, nato pa lahko izberete eno od izhodišč in se odpravite na Lovrenška jezera. Izhodišča do jezer so Koča na Pesku, Ribniška koča in najbolj priljubljena točka Hotel Planja, ki je tudi najbližja – krožna pot, ki poteka večinoma po gozdu, traja približno uro in 20 minut v eno smer, vas pripelje do barja, po katerem so speljane lesene brvi, tako da je omogočen dostop vse do središča barja in raznolikih jezerc, ki se skrivajo v njem.

Lepo urejene lesene brvi vas vodijo do mogočnega lesenega razglednega stolpa in vzpon nanj je obvezen, če želite Lovrenška jezera pogledati tudi s ptičje perspektive – na vrhu se vam namreč odpre prelep pogled na pokrajino, prepredeno s temnimi kotanjami. Barje je s pasom gozda razdeljeno na dva dela, sprehod po njem pa vas obdari z neokrnjeno naravo, sproščujočo tišino in spokojnostjo. Ob poti so postavljene tudi klopi, na katerih si lahko odpočijete ali preprosto uživate v poživljajočem ozračju, obdani z gozdom, ki nikoli ne spi. Ko se naužijete vseh naravnih lepot, vas krožna pot popelje nazaj do Hotela Planja, kjer si lahko privoščite okusen obrok iz sveže, lokalno pridelane hrane.

Zakaj je vredno obiskati Lovrenška jezera?

  • Gre za barje, ki je prava geološka posebnost, saj je nastalo na nepropustni geološki podlagi, na kateri se že tisočletja nabira šota. Ta je v središču barja debela kar do 290 cm, jezerom pa daje značilno temno, skorajda črno barvo. Celotno območje je zavarovano in spada v okvir gozdnega rezervata Ribniško – Lovrenška jezera.
  • V barju je našlo svoj življenjski prostor veliko število različnih rastlinskih in živalskih vrst – najznačilnejša drevesna vrsta je smreka, veliko je ruševja, na vodi se bohotijo beli lokvanji, pogosti rastlinski primerki pa so še šotni mahovi, mesojeda okroglolistna rosika, rožmarinka, zavarovani rjasti sleč in mahovnica. Živalski svet je nekoliko skromnejši, če boste pozorni, pa lahko na poti uzrete alpskega pupka, kačjega pastirja in celo zelo ogroženega petelina ruševca. Lovrenška jezera so raj za vse ljubitelje narave, saj so prava zakladnica zanimivih živih bitij.
  • Lovrenška jezera so primerna za obisk za staro in mlado v vseh letnih časih in v vseh dneh v tednu, vendar če želite nekaj več miru, je priporočljivo se tja odpraviti med tednom, saj jih ob koncih tedna in vikendih radi obiščejo številni turisti in se navdušujejo nad posebnostmi tega edinstvenega območja. Vsekakor pa so poti ob jezerih polne odročnih kotičkov, kjer lahko v miru opazujete prelivajoče se gozdne barve, prisluhnete šumenju krošenj ali petju številnih ptic ter s tem pomirite svoje telo in duha.

Lovrenška jezera so prava zakladnica pomirjujoče energije, odličen prostor za sprostitev in rekreacijo, kjer si lahko napolnite baterije po vsakodnevnih obveznostih ali napornem tednu ter polni zagona odidete novim izzivom naproti.

Rate this post