Kako opraviti izpit za čoln?

Vsak si je kdaj želel, da bi imel čoln oziroma ga vozil. Plovba med otoki na valovih. Ker je izpit za čoln mednarodno priznan, lahko z njim upravljate tudi vodni skuter, jadrnico, motorni čoln (do dolžine 24m), ne glede na jakost pogona. Izpit za čoln je tako idealna priložnost za uresničitev vaših sanj. Z njim lahko odplujete kamor vam poželi srce, medtem pa se ne boste obremenjevali z različnimi certifikati. Oseba, ki se odloči za tečaj, z njim pridobi izpit in potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna. Običajno to traja 12 ur, večinoma v popoldanskem času, ko nas službene dolžnosti več ne bremenijo.

Ko opravljate izpit za čoln je obvezni del, da obvladate mornarska dela in veščine, osnove navigacij, predpise o pomorstvu, pravila o izogibanju trčenja in osnove motoroznanstva. Sam izpit poteka pred državno komisijo, sestavljen je pa iz praktičnega ter teoretičnega znanja, torej vse kar ste se naučili na predavanjih. Opravlja se ga lahko v Ljubljani, Kopru in Mariboru. Oseba, ki opravlja izpit mora biti stara najmanj 16 let, imeti opravljeno prvo pomoč in imeti zdravniško potrdilo, da je zdravstveno sposobna opravljati plovilo. Dokler oseba ne dopolni 18 let oseba ne sme upravljati s čolni v dolžini nad 12m in raznimi gliserji. Izpit za čoln je cenovno resnično ugodna stvar, saj zajema tečaj, potrebno literaturo, prijavo in udeležbo na izpitu (upravna taksa, izdaja dokumenta in izpitna pristojbina), navtično karto, vrvico in uporabo pripomočkov na samem tečaju.

izpit za čoln

S prijavo si boste popestrili svoje poletne počitnice, saj boste lahko najemali čolne ali pa ga kar kupili. S tem boste spremenili lastno doživljanje počitnic ob obali, saj boste lahko odpluli dlje v relativno kratkem času. Ko boste imeli izpit za čoln, se boste kopali na najbolj divjih plažah ter bili neposredno v stiku z naravo. To ne pomeni, da boste nemudoma postali pomorščak, vendar je pri tem izjemnega pomena, da se to učite pri nekom, ki obvlada praktično znanje. Poskrbeti je potrebno za užitek, predvsem pa varnost na morju.

Tako se vam odprejo različne možnosti za preživljanje počitnic, med drugim se lahko odpravite na kampiranje. Lahko si izposodite čoln in se odpeljete na samotni otok, ki je nenaseljen. Imeti izpit za čoln je čar poletja. Mogoče je izvajati razne vodne športe, kot na primer smučanje na vodi ali vožnja na obročih. Slednja je možna, če imata dva člana posadke izpit za čoln, kajti tudi voznik si bo zaželel malce sprostitve na morskih valovih.

Rate this post