Kako odstraniti klopa brez neželenih posledic

Pravilna odstranitev klopa je definitivno eno od tistih znanj, ki so vedno toplo dobrodošla. Velikokrat se šele ob vbodu klopa vprašamo, kako odstraniti klopa, da ne bomo naredili več škode kot koristi. V večji skrbi pa smo še posebej takrat, ko se s takšno situacijo srečamo pri naših otrocih. Kaj storiti, ko na svojem ali telesu svojega malčka opazimo tega »nepovabljenega gosta« in kako odstraniti klopa, pa si preberite v nadaljevanju tega članka.

Kako odstraniti klopa

Zakaj je sploh potrebno hitro odstranjevanje klopa?

Večkrat se sprašujemo kako odstraniti klopa na pravilen način, manjkrat pa v ospredje pride vprašanje o tem, kako hitro je potrebno klopa odstraniti in zakaj je ta »reakcijski čas« tako zelo pomemben. Za razumevanje kako odstraniti klopa, je včasih dobro vedeti tudi zakaj, zato si preberite nadaljevanje tega poglavja, kjer bomo govorili prav o tem.

Večkrat se klopov bojimo zaradi znanega klopnega meningoencefalitisa, pogosto pa pozabljamo, da klopi niso prenašalci le tega, ampak mnogo več enako zahrbtnih  bolezni za katere nimamo cepiva. Mednje zagotovo spadata lymska borelioza, pa tudi humana granulocitna anaplazmoza. Prav zato, da lahko lažje razločite katero potencialno vrsto bolezni je na vas prenesel klop je potrebno, da se najdenega klopa kar najhitreje odkrije in pravilno odstrani. Hitrost samega odvzema nas lahko v primeru lyimske borelioze reši te bolezni, saj 24-ur po vbodu okuženega klopa velja latentno obdobje. To pomeni, da v tem času klop na vas ni prenesel bolezni. V primeru, da ste takšnega klopa hitro in pravilno odstranili pa skoraj ni možnosti, da bi zboleli za to boleznijo. Drugače pa je v primeru KME (klopnega meningoencefalitisa), saj tukaj nimamo tega dragocenega časa.

Seveda iz samega pogleda na klopa ne moramo takoj sklepati na to ali je naš klop okužen ali ne. Kakorkoli pa je poleg hitrega časovnega okvirja odstranjevanja zelo pomembno to, kako se lotite tega  postopka.

Kako odstraniti klopa na najbolj pravilen način?

Ko boste v brskalnik vtipkali besedno zvezo kako odstraniti klopa, boste najverjetneje naleteli na kar veliko različnih spletnih strani, ki trdijo da poznajo najboljšo metodo odstranjevanja. Seveda je potrebno biti pri tem previden in se dodobra prepričati katere informacije so resnično izreke strokovnjakov in katere to niso. V pogovoru z znanim doktorjem medicine, ki deluje na področju infektologije, smo prišli do naslednjih zanesljivih informacij o tem, kako odstraniti klopa.

Po njegovem strokovnem mnenju je najbolj primerno in varno odstranjevanje s pinceto. To je dobro pred odstranjevanjem razkužiti, potem pa jo prisloniti čim bližje h klopu, ki je prisesan na kožo. Pomembno je, da se klopa ne lotite odstranjevati na silo oz. z sunkovitim vlečenjem. Na ta način se lahko klop pretrga in glava ostane znotraj kože, med tem ko bo preostalo telo že zunaj. Strokovnjak poudarja, da je sicer najbolje, da klopa odstranimo v enem kosu, se pa zaveda, da to ni vedno mogoče. Razloži, da je klopov rilček zasnovan v obliki »smrekice«. To pomeni, da se pri izvleku (še posebej sunkovitem), večkrat zatakne in ostane v koži. V primeru, da se nam to zgodi si lahko pomagamo z drugim »pripomočkom«, in sicer z iglo. Tudi to je dobro pred postopkom dobro razkužiti, potem pa rilček z njeno pomočjo izvleči. Sam postopek vas bo mogoče nekoliko spominjal na izvlek trnja. V skrajnem primeru, da se rilčka nikakor ne more odstraniti niti z iglo, pa lahko počakate tudi dan ali dva. V tem primeru se bo mesto uboda zagnojilo, saj bo vaše telo prepoznalo tujek in ga poskušalo odstraniti iz telesa. V pomoč vam je lahko ponovno razkužena igla.

Vsekakor je dobro, da tudi ta del klopa čim hitreje odstranite. Vseeno pa naj vas ne skrbi, da bi zagozdena glavica lahko povzročila okužbo, saj to ni mogoče. Prenos okužbe s samega rilčka, po mnenju strokovnjaka, ni nevaren.

Kako odstraniti klopa na nepravilen način?

Kot smo že omenili se na internetnih straneh pojavlja več različnih »domačih« nasvetov, ki pa niso najbolj primerni za odstranjevanje klopa, še posebej okuženega. Ljudje klope nepravilno odstranjujejo z oljem, nekateri s slino, drugi z ročnim vrtenjem v smeri urinega kazalca ali obratno. Stroka teh načinov generalno gledano ne odobrava, saj so v večini primerov lahko še bolj škodljivi. V primeru, da je klop prisesan malo časa, bodo lahko nekateri tovrstni načini enkrat ali dvakrat celo uspešni. Problem pa se bo pojavil, ko boste na ta način želeli odstraniti starejše prisesane klope, ki niso več prisotni na povrhnjici, ampak so že globoko zasidrani v kožo. V tem primeru, vam bosta slina in olje le še oteževala postopek odstranitve, saj bo vse skupaj zelo drselo.

Pri odstranjevanju klopa na pravilen način je tako najbolj pomembno, da klopa hitro opazimo in da za odstranjevanje uporabimo primerne pripomočke. Poleg že omenjene pincete se lahko poslužite tudi posebnih kartic za odstranjevanje klopov, če je ta na voljo. Pomembno je tudi, da se samega odstranjevanja klopa ne bojimo, saj bomo s tem povzročili še večjo napetost in nezaželeno paniko.

Rate this post