Merilnik krvnega tlaka, ki ga potrebujete doma

Že dlje časa razmišljate, da bi si kupili nov merilnik krvnega tlaka oz. zamenjali starega, potem je zdaj pravi trenutek za to. Mi vam priporočamo kvaliteten merilnik krvnega tlaka – Medikem, ki ga bomo podrobneje predstavili v nadaljevanju. Izvedeli boste vse podrobnosti, kaj meri, kako deluje in kako ga pravilno uporabljati.

merilnik krvnega tlaka

Začnimo z nekaj osnovnimi informacijami, ki jih je dobro vedeti. Običajni merilnik krvnega tlaka meri sistolično vrednost in diastolično vrednost arterijskega tlaka oz. pritiska. Sistolična vrednost je izmerjena v sistoli, ko je tlak v žili najvišji. V diastoli, ko je srce relaksirano pa se izmeri najnižja vrednost krvnega tlaka. V splošni javnosti ju imenujemo zgornja in spodnja vrednost krvnega tlaka. Poleg arterijskega pritiska aparat meri tudi pulz srca, postreže nam s številom utripov v eni minuti. Ob tej priložnosti omenimo, da so normalne vrednosti srčne frekvence za odrasle med 60 in 100 utripi na minuto.

Kako je merilnik krvnega tlaka sestavljen in kako deluje?
Merilci krvnega tlaka, ki jih uporabljamo doma so sestavljeni iz manšete, ki se jo ovije okoli nadlakti, v nekaterih primerih tudi okrog zapestja in merilne enote, ki vsebuje ekran in baterije. Na ekranu odčitamo izmerjen tlak in srčni pulz. Povezuje pa ju cev, ki omogoča napihovanje manšete, le ta posledično stisne roko in tako zapre žilo ter začasno ustavi pretok krvni v roki. Potem začne aparat počasi spuščati zrak iz manšete, kar privede do počasnega izenačenja tlaka med arterijo in manšeto. Arterija se delno odpre in kri skozi žilo ustvari posebne vibracije, ki jih merilnik zazna, kot sistolični (zgornji) krvni pritisk. Že čez nekaj trenutkov, ko pa tlak manšete doseže diastolični (nizki) arterijski tlak, se vibracije prenehajo, ker je tok krvi laminaren. Merilnik zazna tudi to in zabeleži še spodnjo vrednost. Zabeležene vrednosti potem preprosto odčitamo na zaslonu merilnika.

merilnik krvnega tlaka

Manualni in avtomatični merilnik krvnega tlaka
Verjetno ste ob obisku zdravstvenega doma že opazili, da nekateri zdravniki uporabljajo drugačne merilnike, ko sami s pomočjo merilnika in stetoskopa izmerijo vrednost tlaka. Tovrstnim merilnikom rečemo manualni merilniki, ki pa se ločijo na aneroidnega in živosrebrnega. Omenjena merilnika nista primerna za domačo uporabo, saj je za rokovanje z njima potrebno ustrezno znanje in izkušnje. So pa za domačo uporabo primerni avtomatski merilniki, ki arterijski tlak odčitajo sami. Če bi želeli, da je vaš merilnik, kar se le da natančen, ga lahko odnesete k izbranemu zdravniku, kjer bo primerjal izmerjene vrednosti s svojim merilnikom in tako boste vedeli, kako natančen je.

Zelo uporabne dodatne funkcije merilnika krvnega tlaka
Na tem mestu povejmo še, da avtomatski merilniki omogočajo tudi druge posebne funkcije, kot je na primer shranjevanje meritev v aparat, ki potem prikaže prejšnje meritve. Spet drugi omogočajo shranjevanje za posamezno osebo, če doma v družini aparat uporablja več ljudi. Za tiste, ki slabše vidijo imajo nekateri aparati tudi že funkcijo govora, ki izmerjene meritve povedo. Spet drugi modeli omogočajo zaznavanje in posledično opozarjanje na morebitno neredno bitje srca. Spet tretji pa imajo možnost povezave preko bluetootha ali Wi-Fija, kar omogoča prikaz in shranjevanje dnevnih meritev na pametnih napravah (telefon, ura …). Še ena od funkcij je zelo uporabna in sicer, da nas merilnik opozori, v primeru odstopanja od priporočenih vrednosti krvnega tlaka.

Uporabni nasveti za merjenje krvnega tlaka
Če želimo od merilnika dobiti kar se le da natančne vrednosti krvnega tlaka je treba slediti standardiziranim navodilom, ki so predstavljeni v nadaljevanju. Preden si merimo krvni tlak je treba 5 minut mirno sedeti na stolu, po možnosti s hrbtno oporo. Zelo pomembno je, da izberemo pravo velikost manšete, saj bo preozka izmerila višje vrednosti, prevelika pa bo izmerila manjše vrednosti krvnega tlaka od realnih. Manšeta naj bo med samo meritvijo vedno v višini srca, pritrjena na golo kožo roke, rahlo nad komolčno kotanjo tako, da lahko spodaj vstavimo še en prst. Komolec roke naj počiva na mizi, med samo meritvijo smo sproščeni in ne govorimo, saj lahko tudi to vpliva na same izmerjene vrednosti.

merilnik krvnega tlaka

Kdaj k zdravniku?
Zdravnika obiščite, če ob večkratnem merjenju izmerite previsok krvni tlak, da on izmeri tlak in opredeli ali je prisotna hipertenzija. Po njegovi presoji vas bo poslal na dodatne preiskave in določil nadaljnje ukrepanje. Z izbranim zdravnikom se tudi pogovorite, kaj lahko za zmanjšanje krvnega tlaka naredite sami. Prav tako vam svetujemo, da obiščete zdravnika, če ob večkratnem merjenju krvnega tlaka izmerite prenizek krvni tlak, da se posvetujete, kako bi bilo v vašem primeru najbolje postopati.

Nakup merilnika za krvni tlak kar preko spleta
Če potrebujete nov merilnik krvnega tlaka oz. bi radi zamenjali starega, potem je merilnik Medikem prava izbira za vas. Obiščite njihovo spletno stran in si izberite primeren merilnik za vas in vašo družino. Merilnik lahko enostavno naročite preko spleta in v nekaj dneh vam ga bo dostavna služba, dostavila na izbran naslov. In potem ga boste lahko začeli takoj uporabljati in spremljati svoje zdravstveno stanje. Tako boste vedno na tekočem, kaj se dogaja z vašim zdravjem.

Rate this post