Sesalec za bazen: Vse, kar morate vedeti pred nakupom

Če spadate med tiste srečneže, katerih vrt je opremljen z velikim plavalnim bazenom, ste se poleg vodnih užitkov najverjetneje srečali tudi z določenimi posledicami bazena. Tukaj predvsem mislimo dolgotrajno čiščenje bazena in filtriranje vode. Številne vremenske spremembe, kot so veter, dež, nevihte, odpadajoče listje in cvetni prah lahko namreč neprestano onesnažujejo bazen. Vi pa ga morate potem vedno znova čistiti in polniti. Da bo to delo postalo enostavnejše in hitrejše, vam lahko pride zelo prav kakovosten sesalec za bazen. Ta je močnejši od običajnih bazenskih filtrov, delo pa opravi učinkovito in hitro.

Ker pa številni sesalca za bazen še ne uporabljajo, smo v nadaljevanju pripravili nekaj lastnosti, ki izpostavijo, zakaj je sesalec za bazen dobra izbira.

Sesalec za bazen

Umazanija in alge v bazenu bodo odslej preteklost.

Zakaj je sesalec za bazen dobra izbira?

Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z bazeni in njihovim čiščenjem, radi izpostavijo, da je sesalec za bazen skorajda kot najboljši prijatelj lastnikov bazenov. Dobra izbira je predvsem zaradi tega, ker lahko z njim prihranite veliko časa, dela in energije. Prevzame namreč večino dela z bazenom. Vi pa imate tako več časa za vodne užitke.

Deluje zelo podobno kot običajni hišni sesalci. To pomeni, da torej v prvi vrsti skrbi za učinkovito in redno čiščenje bazena. Z njim lahko zelo enostavno očistite tla, stene in tudi stopnice bazena. Delo pa je hkrati opravljeno zelo hitro, saj bazena ne rabite čistiti ročno. Pri nekaterih sesalcih je možno celo, da delo opravijo sami in vam tako sploh ni treba stopiti v bazen.

Ampak to še ni vse. Poleg tega, da sesalec za bazen odstrani vso umazanijo in prah, ki se je nabrala v bazenu od zadnjega čiščenja, ima tudi ostale prednosti. Ena izmed teh je zagotovo ta, da ima poleg sesanja tudi funkcijo filtriranja. Ta mu omogoča, da vodo ob sesanju tudi nekoliko prečisti. To stori tako, da med sesanjem premeša vodo in iz nje potegne mikrodelce, umazanijo in tudi alge.

Vrste sesalcev za bazen

Sesalec za bazen je torej naprava, s pomočjo katere bo tako bazen kot tudi voda v njem neprestano v odličnem stanju. Je pa seveda učinkovitost čiščenja odvisna tudi od tega, katero vrsto bazenskega sesalca izberete ter kakšne vse funkcije vsebuje.

Dan danes je namreč na trgu bazenskih dodatkov pestra ponudba bazenskih filtrov in sesalcev. Najdete lahko tako ugodne filtre in sesalce kot tudi tiste cenovno dražje, robotske variacije. Da bo izbira lažja, smo pripravili nekaj nasvetov, ki jih je dobro upoštevati preden se odločite za nakup sesalca za bazen. Najprej pa bomo razdelali vrste sesalcev za bazen.

sesalec za bazen

Ročni sesalec za bazen

Prvi v vrsti je ročni sesalec za bazen. Gre za sesalec, ki deluje s pomočjo filtrirnega sistema, ki je že vgrajen v bazenu. Spada pa med najcenejše variante čiščenja bazenov. Nesnago na dnu in stenah vašega bazena očisti s pomočjo rebraste cevi, ki je priklopljena na peščeni filter preko skimerja.

Sesalna moč tega sesalca je torej odvisna od pretoka filtrirnega sistema v bazenu. To lahko pomeni, da deluje nekoliko počasneje. Zaradi tega je tovrsten sesalec primeren predvsem za manjše bazene. Je pa njegova uporaba izredno enostavna in cenovno ugodna. Izbirate lahko med več različnimi izvedbami ročnega bazenskega sesalca. In sicer od čisto preprostih ščetk do sesalnih nastavkov, ki so dodatno obteženi in opremljeni s kolesi.

Akumulatorski sesalec za bazen

Poleg ročnega sesalca je na voljo tudi akumulatorski sesalec za bazen. Ta vrsta bazenskih sesalcev je višjega cenovnega ranga kot pa prva. Deluje s pomočjo akumulatorskega pogona, črpalke in filtrirnega sistema. Ta je neodvisen od filtrirnega sistema, ki ga ima vgrajen bazen. To pomeni, da vam lahko ta sesalec vodo še dodatno očisti. Lasten filter omogoča dodatno cirkulacijo vode, v sesalcu pa je nameščena filtrirna košarica, v kateri se zbirajo vse smeti.

Njegova prednost je tudi ta, da deluje brez sesalne cevi in kabla. To pomeni, da je bolj priročen, cev in kabli pa niso v napoto. Filtrirna vrečka je prav tako enostavna za uporabo. Po uporabi se jo enostavno sprazni ter spere.

Kljub temu, da deluje akumulatorski sesalec za bazen na akumulator, pa ni treba skrbeti, da bi prišlo do nevarnosti ali kratkega stika. Akumulator je namreč nizke napetosti. Rokovanje z njim v vodi je tako povsem varno. Je pa slabost te vrste bazenskega sesalca mogoče ta, da ima omejen čas delovanja baterije. Po uporabi ga je zato najbolje napolniti, da bo pripravljen za nadaljnje čiščenje bazena.

sesalec za bazen

Robotski sesalec za bazen

Tretji v vrsti bazenskih sesalcev in tudi najbolj sodoben pa je robotski sesalec za bazen. Za tega strokovnjaki za bazensko tehniko izpostavljajo, da je tako rekoč najboljša izbira. To pa seveda pomeni, da ima tudi temu primerno precej višjo ceno. Njegova glavna prednost je predvsem ta, da delo res opravi hitro in praktično sam. Z njim lahko torej privarčujete pri času, ki bi ga recimo drugače namenili za sesanje in drgnjenje tal ter sten v bazenu. V tem primeru bo to namesto vas naredil kar ‘bazenski robot’.

Hkrati pa ga odlikujejo vrtljive krtače s ščetkanjem, ki omogočajo kakovostno čiščenje v vseh kotih. Zraven tal in sten bazena očisti tudi kote, robove in vodno linijo. Vaš bazen s pomočjo robotskega sesalca je tako lahko res izjemno očiščen.

Pomembno je izpostaviti še, da ta vrsta bazenskega sesalca deluje popolnoma samostojno, za delovanje torej ne potrebuje filtracijskega sistema, ki je vgrajen v bazenu. To pride prav še posebej v primerih, da kupite sesalec za bazen šele po tem, ko imate na primer bazen že nekaj let. Na tak način z izbiro modela niste omejeni in se ne rabite prilagajati bazenskemu sistemu za filtriranje.

Poleg tega pa gre za izredno sodobno različico sesalca, ki vam omogoča, da ga upravljate kar preko mobilne aplikacije. Zaradi večjih pretokov črpalke sesalca pa je istočasno omogočeno tudi dodatno filtriranje in cirkulacija vode med sesanjem. Vse to pa z nizko porabo električne energije in hitrim delovanjem. Robotski sesalec za bazen odlikuje tudi poseben plug & play sistem, kar pomeni da sesalec ne potrebuje sestavljanja. Le priključite ga na vir napajanja ter postavite v vodo in sesanje bazena se lahko začne. Uporaba in vzdrževanje tega sesalca je torej res izredno preprosta.

Robotski sesalec za bazen nudi hitro in učinkovito čiščenje bazena.

Koliko stane sesalec za bazen?

Zagotovo pa vas poleg vrst bazenskih sesalcev pred nakupom zanimajo tudi cene. Tukaj vam moramo izpostaviti, da se cena sesalcev za bazen lahko zelo razlikuje. V prvi vrsti je seveda cena odvisna od tega, kateri sesalec za bazen boste izbrali. Najbolj ugodni so, kot že zgoraj omenjeno, zagotovo ročni bazenski sesalci. Te lahko dobite že za nekaj 100 evrov. V srednji cenovni rang spada akumulatorski sesalec za bazen. Ti stanejo okrog 300 pa tudi do 500 evrov ali več. Najdražji pa so robotski bazenski sesalci, katerih cena se lahko povzpne tudi do več tisoč evrov. Katerega boste izbrali, je odvisno predvsem od tega, kakšne so vaše želje in potrebe. Pa tudi od tega, koliko ste pripravljeni odšteti za bazenski sesalec.

Je pa pri tem potrebno upoštevati še to, da veljajo zgoraj omenjene cene le za osnovni sesalec za bazen. K temu je nato potrebno prišteti še nekatere dodatke za bazen. Med temi se zagotovo priporoča pokrivalo za bazen, s katerim lahko ohranite dlje časa čist bazen. Pomembno pa je tudi, da se ustrezno vzdržuje stanje vode. Tukaj je potrebno upoštevati, da ima voda ustrezen PH in da je ustrezno dezinficirana. To pomeni, da je v njej klor ali katero drugo sredstvo za dezinfekcijo. K nujnim bazenskim dodatkom so nato vštete še različne ščetke za čiščenje in majhne mreže, s katerimi lahko na hitro očistite listje ali ostalo umazanijo, ki pade v vodo.

Ampak ne skrbite. Obrnite se na spletno stran Bazeni-kleti.si. Tam lahko najdete tako bazene kot tudi sesalce za bazen in ostale dodatke, njihovi strokovnjaki pa vam bodo znali najbolj ustrezno svetovati.

Rate this post