Cvetni prah in njegov pomen za življenje

Cvetni prah je poseben čebelji pridelek. Imenujemo ga tudi pelod. Če niste alergični na njega, je zagotovo priporočljivo, da ga uživate. Je namreč zelo zdravo živilo. Pogosto ga najdemo med glavnimi sestavinami različnih prehranskih dopolnil.

Čebele brez cvetnega prahu ne preživijo

Prinesejo oziroma pridelajo ga čebele. Čebelja skupnost brez njega sploh ne more preživeti, saj predstavlja za njih glaven vir beljakovin. Zanimivo je, da ima 100 g cvetnega prahu več aminokislin kot ista količina mesa. Ena čebelja družina na leto porabi nekje 30 do 50 kg cvetnega prahu. Za njo predstavlja pelod tako pomembno hranilo, da brez njega čebele ne morejo izločati voska in ne morejo hraniti zalege. Predvsem v prvih dveh tednih svojega življenja ga porabijo zelo veliko. Cvetni prah nujno potrebujejo za razvoj krmilnih žlez, katere izločajo matični mleček in z njim hranijo mlade ličinke. Ne samo za čebele, tudi za trote je zelo pomemben cvetni prah z vidika oprašitve matice. Eden izmed vzrokov nastanka različnih bolezni pri čebelah je lahko prav pomanjkanje cvetnega prahu in čebele se lahko izrabijo. V obdobju jeseni ga pridno začnejo skladiščiti za nabiranje maščobnih zalog in beljakovin za dobro prezimitev.

Če bi ljudje uživali samo vodo in pelod, bi preživeli več mesecev brez kakršnihkoli učinkov na zdravje

Kakovost cvetnega prahu se razlikuje, predvsem je odvisna od vrste rastline. Ni pa nujno, da imata dve enaki vrsti rastline enako kakovosten cvetni prah, saj je njegova hranilna vrednost odvisna od dejavnikov, kot sta temperatura in talna vlažnost. Zanimivo je dejstvo, da čebele imajo dober nagon pri ugotavljanju kakovosti oziroma hranilne vrednosti cvetnega prahu. Med sestavinami cvetnega prahu je naravno prisotna tudi voda. Količina vode je odvisna od več dejavnikov, od vrste rastline, od vremenskih pogojev in tudi na kakšen način pridobivamo pelod. Ker ima sveži okrog 20-30% vode, morate paziti, na kakšen način ga shranjujete. Priporočamo, da ga hranite v zamrzovalni skrinji in na ta način preprečite pojav bakterij ali plesni v cvetnemu prahu. Da se izognemo nepotrebnemu razvoju mikroorganizmov, na Čebelarstvu Kapun cvetni prah posušimo in mu s tem odvzamemo nekaj vode. Seveda to izvajamo pod preverjenimi pogoji, da ne uničimo hranilnih snovi v njem. Naš domači posušen pelod najdete tudi v naši spletni trgovini Medeni zaklad, kjer vam dodamo še navodila in priporočila za uporabo. Čebelarji smo pelod bolj intenzivno začeli zbirati v drugi polovici 20. stoletja. Zaradi tega je ta čebelji pridelek porabnikom malo manj znan. Obstajata dva načina za pridobivanje cvetnega prahu. Na Čebelarstvu Kapun pridobivamo tako imenovani osmukani cvetni prah, saj se čebelarski pripomoček za pridobivanje imenuje osmukalnik. Ta je nameščen na zunanjosti čebeljega panja in zato je osmukani pelod edini čebelji pridelek, ki je najmanj izpostavljen vplivom čebelarjenja in notranjosti čebeljega panja.

Pelod je kot kruh za čebele, brez njega, medu in vode čebelje družine ne preživijo. Ampak dober ni samo za čebele, zelo koristen je tudi za človeka. Čebelarski strokovnjaki so opravili v nekdanji Sovjetski zvezi eno izmed študij, kjer so dokazali, da če bi ljudje uživali samo vodo in pelod, bi preživeli več mesecev brez negativnih posledic na zdravje. Ta dokaz nas še bolj prepriča, kakšno super živilo je cvetni prah!

V cvetnem prahu so vsa hranila, ki jih potrebuje naš organizem

V zadnjih letih so raziskovalci opravili veliko raziskav, ki se nanašajo na popolno hranilno vrednost cvetnega prahu. Vedno znova prihajajo strokovnjaki do spoznanj, da je uživanje cvetnega prahu zelo koristno za naše zdravje. V eni izmed študij so znanstveniki hranili miši samo s cvetnim prahom in vodo. Na takšen način so vzgojili veliko število normalnih živali, ki niso imele nikakršnih bolezni.

Mednarodna komisija za med si zelo prizadeva, da bi lahko cvetni prah uradno vpeljali v medicinsko uporabo. Nekateri strokovnjaki navajajo, da je cvetni prah popolno živilo, ker vsebuje popolne sestavine, ki jih potrebujemo za preživetje ljudje. Ta odličen čebelji pridelek vsebuje 25% beljakovin, okrog 18 aminokislin, 28 mineralov, 11 encimov, 14 koristnih maščobnih kislin, 11 vrst sladkorjev, veliko vitaminov, betakarotenov, flavonoidov, hormonov in antibiotičnih snovi. Poleg naštetega vsebuje še veliko neraziskanih snovi. Vse naštete aktivne sestavine so pomembne za normalno delovanje in življenje človeka.

Znan je podatek, da v Evropi pridobivajo čebele pelod na približno 30 vrstah rastlin, kot so sadna drevesa, detelje, ajda, regrat, javor, repica, jelša, bukev, leska, kostanj, vrba, brest, hrast, iglavci. Različne vrste rastlin imajo različen cvetni prah, ki ima tudi različne učinke. Različne vrste cvetnega prahu izboljšujejo imunsko stanje, pomagajo pri nespečnosti, pomagajo pri žolčnih kamnih, pomirjajo, spodbujajo nastajanje vitamina K, obnavljajo celice, uravnavajo apetit in prebavo, imajo sposobnost naravnega antibiotika, imajo pozitiven vpliv na bolezenska stanja prostate, manjšajo stranske učinke kemoterapij, zmanjšujejo možnost nastanka krvnih strdkov in še bi lahko naštevali.

Dnevno priporočilo za uživanje cvetnega prahu je ena velika jedilna žlica, to je približno 15g, dvakrat na dan. V preventivni namen se priporoča uživanje cvetnega prahu v občutljivejših obdobjih za imunski sistem, to je ob prehodu poletja v jesen in ob prehodu zime v pomlad. Nepogrešljivo ga je kombinirati tudi z drugimi čebeljimi pridelki.

Avtor prispevka: Polonca Škodnik

Rate this post