Emajlirana posoda bo spremenila vaš pogled na pripravo jedi

Priprava jedi in kuhanje predstavlja zelo pomembno gospodinjsko opravilo, nekakšen manjši obred. Kuhanje je namreč družabno opravilo, v katerega vnesemo veliko truda in ljubezni. Na kakovost pripravljenih obrokov vpliva tudi posoda – sem sodi tudi emajlirana posoda, ki omogoča pripravo neverjetno okusnih, sočnih in zdravih jedi. Strokovnjaki pravijo, da bolj kot sama vrsta posode, na okus hrane in njeno hranilno vrednost vpliva material, iz katerega je posoda izdelana.

emajlirana posoda

Emajlirana posoda še danes spada med tradicionalne posode najvišje kakovosti. Lahko bi celo rekli, da je brezčasna. Če odpremo omare v kuhinji naših babic, se bo zagotovo v njih skrivala tudi emajlirana posoda. To kakovostno posodo so včasih uporabljali pri čisto vseh načinih priprave jedi – v njej so kuhali, pekli in servirali okusne in izvrstne obroke. Emajlirana posoda je s prihodom teflona morda res nekoliko utonila v pozabo. Vendar pa se v zadnjem času, na račun svojih številnih prednosti, ponovno vrača v moderne kuhinje.

Ključen je material

Emajlirana posoda popolnoma upravičeno sodi med najbolj kvalitetne vrste posode. Verjetno gre celo za najbolj kakovostno kuhinjsko posodo, katere življenjska doba se šteje v desetletjih. Ključno vlogo pri tej vrsti posode odigra material – emajl. Ta združuje celo vrsto prednosti, zaradi katerih je emajlirana posoda resnično prava kraljica tradicionalne domače kuhinje. Hrana, ki jo pripravite s pomočjo te izvrstne posode, obdrži svoj vonj in okus.

Posoda iz emajla je uporabna tako za kuhanje kot tudi pečenje, saj je odporna na visoke temperature. Uporabljate jo lahko tako na plinskem štedilniku kot električni kuhalni plošči. Ker pa je emajlirana posoda primerna celo za indukcijo, jo vedno pogosteje srečamo v številnih modernih kuhinjah. Zaradi svoje gladkosti je emajl odporen na praske, zato ne rabite skrbeti, da bi ga med čiščenjem poškodovali.

Glavna prednost emajlirane posode pa je zagotovo dejstvo, da je primerna izbira za ljudi z alergijami. Emajl je namreč material, ki ne povzroča alergijskih reakcij, prav tako pa se na površini take posode ne zadržujejo škodljive bakterije.

Za ljubitelje zdrave prehrane

Emajlirana posoda je po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) primerna za vse alergike in osebe, nagnjene k preobčutljivostnim reakcijam. Poleg tega pa je posoda iz emajla prva izbira za vse, ki jim zdravje veliko pomeni. Ta vrhunski kuhinjski pripomoček namreč ne vsebuje niklja, ki je škodljiv za naše zdravje.

Prednost emajlirane posode je tudi način, na katerega je izdelana. Pri tej vrsti posode se namreč na kovino nanese tanka plast stekla. Ravno to pa omogočo, da vsa hrana med pripravo ohrani svoj prvotni okus. Tako za doseganje kulinarične mojstrovine ne potrebujete sestavin kuhati v nedogled ali jim dodajati prevelike količine soli. Hkrati pa kovinsko jedro posode omogoča, da se toplota po njeni površini prenaša izjemno hitro. Ker je segrevanje zato hitrejše in bolj učinkovito, bo vaša jed pripravljena hitreje ter tako zadržala vse hranljive vitamine in minerale. Na račun hitre priprave jedi pa boste prihranili tudi nekaj energije – emajlirana posoda je torej tudi energijsko varčna izbira.

Emajlirana posoda od A do Ž

Do sedaj smo že ugotovili, da se emajlirana posoda ponovno vrača na naše štedilnike. Seveda s to razliko, da je današnja izbira veliko bolj obširna. Tako lahko izbirate med lončki, lonci, kozicami, ponvami, posodo, pekači, skledami in priljubljenimi džezvami za pripravo omamno dišeče kave. Vsa našteta posoda obstaja v najrazličnejših velikostih, kar vam omogoča izbiro točno tiste, ki bo postala nepogrešljiva pomočnica pri vsakodnevni pripravi okusnih obrokov v vaši kuhinji.

emajlirana posoda 1

Svojo najljubšo emajlirano posodo lahko dobite praktično v katerikoli barvni izvedbi. Je pa zagotovo še vedno najbolj priljubljena tista, v retro izvedbi. Z odločitvijo za kultne bele pike na rdeči podlagi zagotovo ne boste zgrešili.

Zanimivo pa je dejstvo, da je kljub tehnološkemu napredku, tehnika izdelave emajlirane posode praktično enaka tisti izpred tisoč let. Obrt premazovanja kovinske posode s tanko plastjo v prah zmletega stekla so poznale že stare napredne civilizacije Egipčanov, Grkov in Rimljanov. Pri arheoloških izkopavanjih so namreč našli številne emajlirane izdelke. Njihova nadvse dobra ohranjenost pa priča o vrhunski obstojnosti emajla kot materiala.

Če si torej želite izjemno odporne posode, ki pa je hkrati tudi varčna in zagotavlja pripravo zdravih jedi, potem se odločite za tisto, narejeno iz emajla. Pri izbiri pa morate vseeno biti pozorni na eno ključno pravilo – kakovost. Brezskrbno uporabo brez najmanjšega vpliva na zdravje vam bo omogočila le kakovostno izdelana posoda iz emajla. To pa je tista, katere stekleni premaz ali emajl je na kovinsko osnovo nanešen v dovolj debeli plasti. Manj kvalitetne izvedbe imajo namreč zelo tanko plast emajla, ki ob redni uporabi in čiščenju hitro razpoka. Prvotni namen emajlirane posode tako popolnoma odpove, saj se bodo koščki razpokanega emajla hitro znašli v vaši hrani. Kovina pod emajlirano plastjo bo hitro reagirala s hrano, ta pa tako ne bo več zdrava in neoporečna. Zato se vedno odločite za najkakovostnejšo izvedbo emajlirane posode, čeprav boste morda morali odšteti kak evro več. Z nakupom vrhunske posode namreč vlagate v svoje zdravje.

 

 

 

Rate this post