Hrana, ki znižuje krvni tlak – katero izbrati?

Obstaja veliko živil, ki lahko pomagajo znižati krvni tlak. Hrana, ki znižuje krvni tlak s svojim delovanjem omogoča tudi izboljšanje vašega splošnega zdravja. Hrana, ki znižuje krvni tlak je dokazano učinkovita pri zniževanju krvnega tlaka. Hrana, ki znižuje krvni tlak vključuje veliko sadja, zelenjave, mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob in polnozrnatih izdelkov. Hrana, ki znižuje krvni tlak vsebuje veliko vlaknin, kalija in magnezija, kar so hranila, ki pomagajo zniževati krvni tlak.

Hrana ki znižuje krvni tlak

Kaj je visok krvni tlak?

Visok krvni tlak ali hipertenzija je stanje, pri katerem je sila, s katero kri pritiska na stene arterij, dovolj velika, da lahko sčasoma povzroči zdravstvene težave kot so bolezni srca. Visok krvni tlak ponavadi nima simptomov, zato je edini način, da ugotovite, ali ga imate, preverjanje krvnega tlaka. Na srečo lahko spremenite življenjski slog, da znižate krvni tlak in zmanjšate tveganje za te resne zdravstvene težave. Tukaj je nekaj nasvetov za znižanje krvnega tlaka: zmanjšajte vnos soli. Preveč soli lahko zviša krvni tlak. Hrana, ki znižuje krvni tlak je pomembna, saj prehrana, bogata s sadjem, zelenjavo in polnozrnatimi izdelki, lahko pomaga znižati krvni tlak. Redna telesna dejavnost lahko pomaga znižati krvni tlak, saj srce postane močnejše in učinkovitejše pri črpanju krvi. Prekomerna telesna teža ali debelost lahko poveča krvni tlak. Stres lahko prispeva k visokemu krvnemu tlaku. Poskusite s sprostitvenimi tehnikami, kot sta joga ali meditacija, da zmanjšate raven stresa. S temi spremembami življenjskega sloga lahko v veliki meri znižate krvni tlak in izboljšate svoje splošno zdravje.

Hrana, ki znižuje krvni tlak vsebuje anorganske nitrate

Anorganski nitrati so v gomoljih in zeleni listnati zelenjavi. Pomembni so za rast rastlin in imajo vlogo v dušikovem krogu. Pri ljudeh se anorganski nitrati pretvorijo v nitrite, ki se nadalje presnavljajo v dušikov oksid. Dušikov oksid (NO) je plinska molekula. Vključen je v številne pomembne fiziološke procese, med drugim tudi v vazodilatacijo. Ko se NO veže na receptorje na celicah gladkih mišic, povzroči njihovo sprostitev. To povzroči razširitev krvnih žil, zaradi česar se poveča pretok krvi in zniža krvni tlak. NO ima tudi antioksidativne in protivnetne lastnosti ter se je izkazal za koristnega pri zdravljenju različnih bolezni srca in ožilja. Hrana, ki znižuje krvni tlak je tudi sok rdeče pese, ker vsebuje nitrate. Sok rdeče pese je priljubljen zdravilni napitek, saj je bogat s hranilnimi snovmi in antioksidanti. Toda ali ste vedeli, da lahko sok rdeče pese pomaga telesu absorbirati nitrate? Študije so pokazale, da lahko pitje soka rdeče pese pripomore k znižanju krvnega tlaka, saj poveča količino dušikovega oksida v našem telesu. Če torej iščete naravni način za izboljšanje zdravja srca in ožilja, razmislite o dodajanju soka rdeče pese v svojo prehrano!

Hrana, ki znižuje krvni tlak je bogata s kalijem in kalcijem

Kalij je mineral, ki pomaga preprečevati učinke natrija na krvni tlak. Uživanje živil, bogatih s kalijem kot so banane, sladki krompir in paradižnik, lahko pomaga pri zniževanju krvnega tlaka. Kalcij je še en mineral, ki lahko pomaga pri zniževanju krvnega tlaka. Hrana, ki znižuje krvni tlak so tako tudi mlečni izdelki kot so mleko, jogurt in sir, saj so dobri viri kalcija. Hrana, ki znižuje krvni tlak so tudi drugi viri kalcija kot sta špinača in ohrovt. Vlaknine pomagajo zmanjšati količino holesterola v krvi, kar lahko pripomore k znižanju krvnega tlaka. Dobri viri vlaknin so polnozrnata žita, sadje, zelenjava in fižol.

Hrana, ki znižuje krvni tlak vsebuje omega-3 maščobne kisline

Omega-3 maščobne kisline so vrsta nenasičenih maščob, ki so koristne za zdravje srca. Z zmanjševanjem vnetij in izboljšanjem delovanja arterij lahko pomagajo zniževati krvni tlak. Dobri viri maščobnih kislin omega-3 so mastne ribe, kot sta losos in tuna, ter oreščki in semena. Omega-3 maščobne kisline sodelujejo pri sintezi eikozanoidov. Eikozanoidi so vrsta lipidov, ki jih telo proizvaja kot odziv na različne dražljaje. Vključeni so v različne biološke procese, vključno z vnetjem, strjevanjem krvi in razmnoževanjem celic. Eikozanoidi so lahko pro-vnetni ali protivnetni, odvisno od določene vrste eikozanoida. Najbolj znani eikozanoidi so prostaglandini, tromboksani in levkotrieni.

Ostala hrana, ki znižuje krvni tlak

Zelišča in začimbe hrani ne dodajo le okusa, ampak tudi nudijo številne koristi za zdravje. Nekatera zelišča in začimbe kot so česen, ingver in kurkuma, dokazano pomagajo zniževati krvni tlak. Temna čokolada vsebuje flavonoide, antioksidante, ki lahko pomagajo zniževati krvni tlak. Vendar je pomembno, da izberete temno čokolado, ki vsebuje vsaj 70 % kakavovih trdnih snovi, da boste imeli največ koristi. Granatno jabolko je bogato z antioksidanti, ki lahko pomagajo ščititi srce in zmanjšujejo vnetja. Študije so pokazale, da lahko sok granatnega jabolka pomaga pri zniževanju krvnega tlaka. Zeleni čaj je bogat z antioksidanti, znanimi kot katehini, ki lahko pomagajo zniževati krvni tlak. Študija na odraslih Japoncih je pokazala, da so imeli tisti, ki so pili največ zelenega čaja, najmanjše tveganje za razvoj visokega krvnega tlaka. Majhne spremembe v prehrani lahko močno vplivajo na vaš krvni tlak. Če želite znižati krvni tlak, lahko za začetek v prehrano vključite ta živila. Visok krvni tlak je glavni dejavnik tveganja za bolezni srca, možgansko kap in druge resne zdravstvene težave. Zato je pomembno, da imate krvni tlak pod nadzorom. Če imate visok krvni tlak, morda nimate nobenih simptomov. Zato je pomembno, da redno preverjate svoj krvni tlak.

Rate this post