Plinski štedilnik, ki ne bo šel v pozabo

Priljubljeni že iz zgodovine, so še zmeraj številka 1 v izbiri kuhinjske opreme. Plinski štedilnik je poleg tega, da ima ogromno pozitivnih lastnosti, prav tako vzdržljiv in odličen za pripravo katerekoli hrane v veliki ali majhni posodi. Znani so že od 19. stoletja, kjer so se začeli uporabljati na trdo gorivo, kot sta les in premog, kasneje pa se je začel uvajati plin.

Danes lahko takšen štedilnik le enostavno priklopimo na plinsko jeklenko in že uživamo ob kuhanju svojih najljubših jedi. Imeti tak štedilnik, pomeni imeti pripravljeno kakovostno in zelo okusno hrano. Če ste pred nakupom novega, smo vam pripravili nekaj poučnih nasvetov, ki vam bodo zagotovo prišli prav.

Plinski štedilnik

Kako izbrati plinski štedilnik?

Sam plinski štedilnik je priročen aparat, ki deluje v kakršnikoli situaciji, ker ni odvisen od električne energije, ki je lahko kaj hitro zmanjka in je zelo nepredvidljiva. Takšno vrsto štedilnika najdete tudi v profesionalnih kuhinjah, saj noben poklicni kuhar ne kuha na električnega. Če se sprašujete, zakaj, je odgovor zaradi tega, ker je hrana veliko okusnejša, če je skuhana na plinu. Tako je na primer tudi vok veliko okusnejši kuhan na plinskem viru.

Na voljo so vam več enotni, kar pomeni, da lahko imajo od 3-5 kuhalnih površin. Nekateri imajo dodano še električno ploščo ali dve. Štedilnik lahko kupite kot celota, skupaj s spodnjim delom, ki je po večini pečica, ali pa posamično, samo kot ploščo. Na voljo imate veliko dodatkov: od mreže do nastavkov in podobno.

Kako deluje?

Plinski štedilnik deluje s pomočjo vira toplote. V tem primeru že samo ime pove, da je ta vir, plin. Štedilnik pa je sestavljen iz:

 • kuhalne površine in dovoda energije;
 • določenim številom kuhalnih površin (v povprečju 4), z različno velikimi šobami;
 • mrežo, na katero se postavi lonec;
 • ogrodje;
 • stikala ter dovod za plin.

Uporabljamo ga pa tako, da najprej s stikalom omogočimo dovod plinu in nato z vžigalnikom ustvarimo iskro, da le-ta zagori. Nekateri, modernejši ta korak naredijo že sami in lahko vi za začetek samo obrnete stikalo. Zakaj to naredi sam? Ker je varnejše in ker na tak način plin prosto ne uhaja v prostor.

Prednosti plinskega pomočnika

Če primerjamo plinski štedilnik z električnim, je zagotovo prva stvar kvalitetneje pripravljena hrana. Zaradi hitro in enakomerno segrete posode se hrana lepše in tudi enakomerno pripravi. Dodatno pa štejemo kot prednosti tudi:

 1. Širok razpon za prilagajanje temperature
  prednost je, da lahko hitro reguliramo moč in velikost temperature in plamena, medtem ko pri drugih poteka regulacija z vnaprej predvidenimi stopnjami, med katerimi so večje temperaturne razlike.
 2. Mali in prenosni za piknike
  Manjše verzije le-teh, primernih za piknik in taborjenje, lahko ga odnesemo kamorkoli v naravo. Ta vrsta je lahka za prenašanje in za samo uporabo.
 3. Brez potrebe elektrike

Prednost teh je tudi to, da za svoje delovanje ne potrebujejo električne energije, tako da, tudi če je v hiši zmanjka, vi še zmeraj lahko pripravite okusno kosilo.

 1. Prilagodljiv material
  današnje vrste so izdelane iz materialov, ki jih je enostavno negovati in čistiti, kar še dodatno dvigne uporabnost tega aparata.

Je ta resnično varen?

Ta različica je varna za uporabo, saj ne dovoljuje prostega uhajanja plina v ozračje in ima prav tako zaščito za otroke, kar pomeni, da je malčki ne morejo vklopiti zaradi varovala.

Paziti morate samo na to, da ga ne pustite prižganega, kar bi lahko povzročilo uhajanje v ozračje in možnost eksplozije. Če se pametno in zanesljivo lotimo kuhanja na njem, ne bo nikakršnih težav.

Kadar izbirate, izberite pravilne mere in funkcionalnosti, ki se bodo lepo skladale z vašimi željami in seveda potrebami. Danes je na trgu že veliko modelov, zato se pred nakupom dogovorite in poudarite dejavnike, ki so ključni za vaš izbor. Nato vam želimo le še obilo zabavnega kuhanja!

Rate this post