Humana je simbol slovenske dobrodelnosti

Slovenci smo znani kot narod, ki je dobrodelen in ki zna poskrbeti za sočloveka. To dokazuje tudi projekt Humana, ki je v Sloveniji vse bolj prepoznan, saj združuje kar dve plemeniti dejanji, dobrodelnost in skrb za okolje.

Kaj je projekt Humana?

Projekt Humana je mednarodni projekt, ki med seboj združuje več kot 30 organizacij, ki si želijo življenje ljudi v Afriki, Aziji, Evropi ter Ameriki. Deluje po principu zbiranja oblačil, ki jih nato dostavijo ljudem, ki jih res potrebujejo, ali pa prodajo in s tako pridobljenim denarjem skrbijo za preprečevanje nalezljivih bolezni, gradijo nove skupnosti in financirajo izobraževanje revnim prebivalcem, zlasti na področju kmetijstva.  Pomembno je poudariti, da zbrana oblačila ne gredo le daleč k prebivalcem revnejših predelov sveta, ampak s primernimi oblačili pomagajo tudi ljudem v Sloveniji, ki si nova oblačila težko privoščijo.

Humana je projekt, ki v sebi združuje kar dve dejanji, ki pomagata soustvariti boljši jutri. Po eni strani ljudje darujejo oblačila, ki jih sami več ne potrebujejo, ljudem, ki jim bodo prišla še kako prav. Poleg tega pa ima projekt še ekološki pridih, saj spodbuja recikliranje in ponovno uporabo oblačil. V preteklem letu naj bi v povprečju Slovenci zavrgli kar 12 kilogramov oblačil na osebo, kar je postalo že velik okoljski problem, saj se zaradi množičnega nepremišljenega nakupovanja oblačil močno povečala proizvodnja oblačil, ki je tako nekatera območja že popolnoma degradirala zaradi močnih posegov v okolje, da o preveliki porabi vode sploh ne govorimo.

Tako je pohvalno, da se vse bolj zavedamo, kako pomembno je, da oblačil, ki jih ne potrebujemo več ali ki jih ne nameravamo več nositi, ne zavržemo, ampak jih darujemo Humani. Naša oblačila sama po sebi ne bodo pomagala številnim in spremenila sveta na bolje, toda če poleg nas daruje še naš sosed, teta, sestrična in še marsikdo drug, se teh oblačil lahko nabere toliko, da je sprememba na bolje opazna tudi na širši ravni in ne le v naši omari.

Kakšna oblačila lahko darujem?

V Humano lahko darujete praktično karkoli, kar je povezano z oblačili, oziroma tekstilom. Poleg za vas že odsluženih oblačil lahko darujete različne modne dodatke, torbice, čevlje, zavese, plišaste igrače in preostali tekstil. Ves tako zbran tekstil gre namreč nato v zbirne centre, kjer stvari pregledajo in razvrstijo v ustrezno kategorijo, kam bo nek kos potoval naprej, oziroma, za kaj se ga bo dalo ponovno uporabiti. Humana vas le naproša, da vse, kar nameravate darovati, oddate v polivinilasti vrečki, saj se zabojnikov humane ne prazni vsak dan, zato s takšno zaščito preprečite, da bi se na tekstilu nabirala vlaga ali umazanija, zaradi česar bi bil posledično lahko neuporaben.

Kam lahko oblačila pripeljem?

Velika prednost Humane v primerjavi z ostalimi organizacijami, ki tudi zbirajo tekstil za ponovno uporabo je tudi v tem, da je Humana dostopna vsakemu praktično skoraj kjerkoli in kadarkoli. Zbiranje oblačil za Humano namreč poteka v velikih, za to namenjenih zabojnikih, ki se nahajajo vsepovsod po Sloveniji.  Trenutno lahko v Sloveniji najdete kar 320 Humaninih zabojnikov, ki se nahajajo v 23 različnih občinah. To pomeni, da do svojega najbližjega zabojnika zagotovo nimate zelo daleč, poleg tega, pa lahko oblačila v zabojnik pripeljete praktično kadarkoli, saj nimajo omejenega delovnega časa.

Če želite darovati večjo količino tekstila, pa ga lahko dostavite v zbirni center Humana, ki se nahaja na obrobju Ljubljane, v Črnučah. V ta zbirni center tudi pripeljejo vsa oblačila in tekstil, zbran v zabojnikih po Sloveniji, tukaj ga preberejo in se odločijo, kako bo nek kos lahko ponovno uporabljen.

Ne glede na to, koliko tekstila lahko darujete se zavedajte, da s tem, ko darujete oblačila za ponovno uporabo, prispevate svojo kapljico v morje lepšega, bolj solidarnega in bolj čistega sveta.

Rate this post