Nagubani nohti na rokah so znanilci vašega zdravja!

Za nohte velja, da so pokazatelji našega zdravja in da nazorno pokažejo naše prehranske navade in vpliv zunanjih dejavnikov, zato bi jih morali bolj pozorno opazovati in skrbeti zanje. Lepi, sijoči in zdravi nohti niso le sinonim za lepoto, ampak tudi za zdravje. Nohti so roževinasti izrastki na rokah in nogah, ki jih sestavlja keratin. Oblika nohtov in njihova kakovost sta odvisni od genov, ki ste jih podedovali od vaših staršev pa tudi od vašega načina življenja. V splošnem velja, da nohti na rokah zrastejo približno 1 mm na teden, na nogah pa do 0,5 mm na teden. To pomeni, da se celotna nohtna plošča obnovi približno v 5 mesecih. Med najpogostejše težave z nohti zagotovo spadajo tudi nagubani nohti na rokah.

Prečno, vzdolžno ali križno nagubani nohti na rokah

Nohti so lahko nagubani prečno, vzdolžno ali križno in to nakazuje na določene zdravstvene težave. Prečna valovita deformacija nohtov je običajno bolj izrazita kot vzdolžna in je videti kot vdolbine na nohtni ploskvi. Vzroki za prečno nagubane nohte so različni in lahko kažejo na prisotnost različnih zdravstvenih težav: od presnovnih motenj, bolezni ščitnice, srca in ožilja, pomanjkanje železa v telesu ali glivičnih okužb, če se nohtu spremeni tudi barva. Bodite pozorni na odvajanje blata, če je blato odsotno več kot 3 dni, trpi obrambni sistem telesa, odpadni produkti se začnejo vračati v krvni obtok, med njimi so tudi toksini, ki krožijo po telesu in povzročajo težave tako s kožo kot nohti. V primeru, da so vaši nohti nagubani vzdolžno, potem po vsej verjetnosti uživate premalo raznoliko hrano, saj vašemu telesu primanjkuje vitaminov in mineralov, najverjetneje vitaminov B, cinka, selena in bora. Ker je kalcij glavni element nohta, se lahko tudi njegovo pomanjkanje kaže s težavami, ki jih opazite na nohtih. V tem primeru dobro razmisliti o uravnoteženi prehrani, povečajte čas gibanja, če le lahko, se na svežem zraku gibajte vsak dan in ne pozabite se posvetovati z zdravnikom, da skupaj preverite, kaj je vzrok nagubanosti nohtov. Če pa gre celo za križno nagubane nohte, potem pa takoj obiščite zdravnika, da skupaj najdeta vzrok težavam, saj se boste le tako nagubanih nohtov znebili za vedno.

Nagubani nohti na rokah so lahko vzrok tudi zunanjih vplivov, kot na primer reakcija na kemikalije, ki so v čistilih, s katerimi pomivate posodo ali čistite stanovanje. V tem primeru začnite vsa omenjena opravila opravljati z rokavicami, da bodo nohti v čim manjšem stiku z vodo in čistili. Do nagubanih nohtov lahko pride tudi zaradi poškodb pri delu ali pri manikiri. V takem primeru se je nohtna ploščica deformirala in se zato na njeni površini pojavijo rebra. Če poškodba ni bila huda, se sčasoma noht zopet dvigne in valoviti utori postopoma izginejo. Pri hujših poškodbah pa lahko valovita ploščica ostane za vedno. Nohtno ploščico lahko poškodujete tudi s striženjem, ščipanjem ali piljenjem nohtov, zato bodite previdni pri negi nohtov.

Nagubani nohti na rokah naj se zdravijo ne prekrivajo z manikiro

Še opozorilo, da nagubanih nohtov nikoli ne prekrivajte s profesionalno manikiro, vsekakor je pomembno okrepiti imunski sistem, urediti prehrano, se več gibati, zmanjšati stresne situacije v vsakdanjem življenju in šele, ko so nohti spet zdravi, lepi in bleščeči, lahko greste na profesionalno manikuro, a v vsakem primeru se je dobro izogibati odstranjevalcu laka za nohte na osnovi acetona.

Nagubani nohti na rokah prizadenejo vse generacije

Vzdolžno, prečno ali križno nagubani nohti na rokah lahko prizadenejo tako moške kot ženske in v katerem koli življenjskem obdobju. Poleg neprijetnega estetskega videza trpi tudi samopodoba. A nikar ne obupajte zaradi nagubanih nohtov, z nekaj pozornosti in pravilnimi ukrepi so vaši nohti spet lahko lepi, sijoči in zdravi.

Rate this post