Kamin na drva ogreje vse prostore in srca – le kje naj stoji?

Kamin na drva je v naših genih, ker se človek s pomočjo lesa ogreva že iz pradavnine. Zato nas ogenj pomirja in daje občutek domačnosti ter varnosti. Kamini se vračajo v naše domove in zdaj je pravi čas, da ga zgradite pred zimo. Postavi pa se vprašanje, kam postaviti kamin na drva, da bo učinek najboljši? Pri tem morate upoštevati tri bistvene stvari. Prva je, koliko in katere prostore bo ogreval. Druga, kaj želite, da bo vam in vaši družini kamin na drva prinesel dobrega ter koristnega. In tretja, kako bo kamin zgledal v prostoru.

Kamin na drva

Kako izbrati kamin na drva?

Kamina na drva ni lahko izbrati. Pri tem morate upoštevati kar nekaj dejstev, ki jih morda zdajle še ne veste. Prvo je, da nujno izberite kakovosten kamin od preverjenega proizvajalca, kot je podjetje Peči keramika iz Novega Mesta. Če vam ne bo jasno, kateri kamin je za vas najboljši, vam bodo gotovo znali svetovati njihovi strokovnjaki, ki vam bodo kamin tudi postavili. Sicer bi ga lahko sami, a je dosti bolj varno in zanesljivo ter ceneje, če vam ga zgradijo mojstri s pravimi izkušnjami in orodjem in po varnostnih ter kakovostnih standardih. Izbirate lahko med več vrstami kaminov.

Kamin na drva glede na obliko kamina

Kamini so lahko v raznih oblikah. Lahko so pravokotne oblike, v obliki romba, polkrožni ali nepravilne oblike. Največ ljudi izbere pravokotno in polkrožno obliko.

Kamin na drva glede na odprtost

Ko boste izbirali kamin glede na odprtost, si je dobro vnaprej zamisliti in načrtovati, kako bo tak kamin v prostoru zgledal. Nekateri kamini so odpri zgolj spredaj in so ostale stranice zaprte. Če hočete imeti veliko akumulacijske nežne toplote še dolgo v noč do naslednjega dne, je dobro izbrati tak kam. Poleg tega se lahko dozidajo klopi ter ostali dodatki, ki še dodatno grejejo prostore in lahko na njih ljudje ter domače živali sedijo ter se imajo super.

Nekateri kamini so lahko odprti na dve strani. Ti kamini na drva so ponavadi postavljeni v kotih in vogalih tako, da so odprti spredaj ter je odprta ena od stranskih steklenih stranic. Tak kamin daje več direktne toplote, ki jo seva v prostor, ki se hitreje segreje.

Tretji način pa je, da je kamin odprt s treh strani. Ti kamini so postavljeni ob stenah in štrlijo iz stene kot pomol ter sevajo toploto v prostor veliko bolj, kot ostali kamini. Se pa tudi hitreje shladijo. Primerni so za tiste, ki kamine kurijo le, ko so doma in hočejo imeti hitro ogret prostor.

Kje v prostoru naj bo kamin?

Ko se odločate, kam boste postavil kamin na drva, je gotovo treba upoštevati velikost prostorov in njihovo postavitev, ki jih bo kamnin ogreval. Najbolje je, da ga postavite v prostor, ki je najbolje povezan z vsemi drugimi prostori, če odprete vrata, da ogreje vse prostore. Nekatera moderna stanovanja nimajo niti vrat niti sten prav zaredi tega, da se lažje prostori segrejejo. Zato se največkrat kamin na drva postavi v dnevno sobo.

Druga točka, o kateri se vprašajte glede postavitve kamina, pa je, komu in kako bo služil. Kamin na drva je tako prijeten element v bivalnem ambientu, da ga ljudje radi gledajo in se ob njem sproščajo ter pogrejejo. To velja za odrasle, otroke in tudi hišne ljubljenčke. Zato je najbolje, da je nekje bolj sredi prostora in postavljen tako, da ga vidijo vsi v prostoru.

Pri tem se tudi upošteva estetika in izgled kamina, katerega mojstri umestijo tako, da se bo glede na ostalo pohištvo kar najbolje ujemal s prostorom. Seveda upoštevajo tudi stil pohištva ter izdelajo tak zunanji izgled, torej dekoracijo za kamin, v vašem prostoru. Pri tem upoštevajo tudi vaš okus in želje, ki jih imate glede tega, kaj vam je res všeč in pri srcu. Nenazadnje boste kamin vsak dan gledali vi in vaši bližnji. Naj vam zato res dobro služi.

Rate this post