Za klopni meningoencefalitis cepljenje je uvedeno od leta 2019

Klopni meningoencefalitis cepljenje je primerno tako za otroke, kot za odrasle osebe in je bilo uvedeno v Sloveniji leta 2019. Odrasle osebe se cepijo v tekočem letu, ko dopolnijo 49 let, otroci pa ko dopolnijo 3 leta. Več o tem si preberite na povezavi www.sos-klop.si. Cepljenje se financira iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki ga plačujemo vsi državljani Slovenije obvezno. Cepljenje je v večini primerov varno in ne povzroča težav, v nekaterih primerih, ki so redki, pa lahko povzroči hude alergene reakcije. Takrat se cepljenje ne nadaljuje več, saj tako odloči zdravnik. Cepiti se ne smejo tudi tisti, ki so alergični na jajca.

Kaj je klopni meningoencefalitis in kako nastane?

Klopni meningoencefalitis je bolezen, ki jo prenašajo okuženi klopi tako, da vbodejo človeka s svojim jezikom, s katerim pijejo kri. Klopi spadajo med pajkovce in pršice in so veliki lahko nekaj milimetrov pa do treh centimetrov.

Pri nas so tri vrste klopov, na svetu pa jih je preko 800 vrst. Samice klopov potrebujejo kri za razplod, zato čakajo na travnatih bilkah, grmovju ali zemlji, da z dlačicami, ki jih imajo po telesu, začutijo premikanje zraka. Takrat se oprimejo živali ali človeka. Prvenstveno jim človek ni cilj, vendar ne ločijo med živalsko in človeško vrsto.

Za klopni meningoencefalitis cepljenje je priporočljivo, ker okuženi klopi lahko povzročijo to bolezen tako, da viruse in bakterije izločijo iz svoje sline v človekovo kri. To pa zato, ker izločajo v gostiteljevo kri snov proti strjevanju, da kri lažje srkajo. Klopni meningoencefalitis je resna virusna bolezen, katera povzroča okvare živčevja, zato jo je treba obravnavati odgovorno.

Preden se pojavi klopni meningoencefalitis cepljenje okužbo preprečuje, je pa dobro izvajati preventivo, ki dodatno varuje pred okužbo s to nevarno boleznijo. Preventivo izvajajte tako, da se preglede vsakič, ko pridete s sprehoda in se še stuširajte ter morebitne klope takoj odstranite s pinceto. Če je prišlo že do vboda, opazujte mesto vboda in če se pojavijo otrdina, rdečina ali kolobar, takoj obiščite zdravnika in sicer brez odlašanja.

Ali za klopni meningoencefalitis cepljenje pomaga?

Pri nas vsako leto za to boleznijo zboli okoli 170 oseb. Spadamo med najbolj obolele v Evropi. Nekateri trdijo, da je to od druge svetovne vojne naprej, ker so okupatorji preganjali partizane iz gozdov tudi tako, da so odmetavali okužene klope v gozdove in na travnike. Okužijo se lahko vsi, tako otroci, kot odrasli, neglede na starost. Zato je klopni meningoencefalitis cepljenje priporočljivo za vse.

Raziskave so pokazale, da največkrat obolijo za to nevarno boleznijo osebe, ki so stare med 55 in 64 let. Zato je klopni meningoencefalitis cepljenje priporočljivo za vse, ki dopolnijo 49 let in se ta strošek krije iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Pri starejših ta bolezen lahko poteka dosti huje, kot pri mlajših osebah. Cepljenje pa se je izkazalo za dokaj učinkovito. V starosti 49 let pripada cepljenje tudi tistim, ki so se že prej preventivno in samoplačniško cepili preden so dopolnili devetinštirideseto leto.

Klopni meningoencefalitis cepljenje odraslih oseb

Za klopni meningoencefalitis cepljenje odraslih oseb poteka v treh intervalih. Pri osnovnem cepljenju odrasla oseba dobi tri odmerke cepiva. Drugi odmerek se odrasli osebi vbrizga po enem mesecu do treh mesecev od tega, ko je prejel prvi odmerek. In tretji odmerek prejme pet do dvanajst mesecev po drugem odmerku.

Če hoče oseba vzdrževati stalno zaščito pred to boleznijo, pa je treba cepljenje osveževati. Prvi osvežilni odmerek prejme oseba po treh letih po prvem cepljenju, naslednje pa na vsakih pet let.

Klopni meningoencefalitis cepljenje se izvede do konca le, če oseba ni imela po cepljenju kakšnih hudih alergijskih reakcij, kar pa je redko. Če je oseba starejša od 60 let pa se osvežitveno cepljenje priporoča na tri leta.

Cepiti se lahko začnete kadarkoli. Je pa priporočljivo, da se prva dva cepljenja izvedeta še pred sezono klopov in sicer je to v zimskem času, ko ni klopov, saj se zarijejo v zemljo in čakajo na zvišanje zunanje temperature, ki mora biti nad 5 stopinj Celzija.

Ali se proti klopnem meningoencefalitisu lahko cepijo tudi otroci?

Ko razsaja klopni meningoencefalitis cepljenje otrok zdravniki priporočajo ravno tako, kot za odrasle osebe. Vendar se otroci ne cepijo prej, dokler ne dopolnijo treh let. Sicer se jih lahko cepi že prej samoplačniško, v tretjem letu starosti pa jim pripada kritje stroška cepljenja iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja.

Največkrat se klopni meningoencefalitis cepljenje pri otroku izvede pri prvem sistematskem pregledu. Tudi pri otrocih se vbrizgajo trije odmerki cepiva. Drugi odmerek otrok dobi od enega dot treh mesecev po prvem odmerku. Če ni alergijskih reakcij seveda. Tretjega pa potem prejme od devet do dvanajst mesecev od drugega odmerka.

Otroci za to boleznijo zbolijo najpogosteje, ko so stari od pet do štirinajst let. Če je otrok alergičen na katero koli sestavino cepiva ali je imel alergijo po cepljenju, se ga ne cepi več. Tudi če je otrok alergičen na jajca. Enako velja če ima kakšno resnejšo akutno bolezen ali visoko temperaturo. Prehlad pa ni ovira za cepljenje.

Kaj storiti pri hudih reakcijah na cepivo?

Klopni meningoencefalitis cepljenje lahko povzroči v redkih primerih tudi hude alergene reakcije. Takšna reakcija se lahko pojavi od nekaj minut pa do ene ure po cepljenju. Prvi znak je, da otrok ali pa odrasla oseba težko dihata. Človek lahko piska ali hrope in povsem oslabi. Lahko mu bije srce v nenormalnem ritmu, ki je zelo hiter. Lahko tudi omedli. Dostikrat se pojavita bledica in otečeno žrelo.

Če se pojavijo taki znaki, je takoj treba obiskati zdravnika, ki bo pacienta pregledal in ustrezno ukrepal. Tudi bo javil, da ima ta pacient alergijske reakcije in da ne sme biti več cepljen, saj je klopni meningoencefalitis cepljenje zanj prenevarno.

Veliko cepljenih dobi blage reakcije po cepljenju, ki so utrujenost, glavobol ali visoka telesna temperatura. Na mestu cepljenja se pojavita lahko rdečina in oteklina. Lahko dobi bolečine v sklepih in mišicah. Te reakcije so zgolj prehodne in hitro minejo.

Rate this post