Kaj je to tračna žaga in za kaj se uporablja?

Če ste tesar, ste verjetno že slišali za tračne žage. Toda za kaj točno se uporablja to električno orodje in zakaj je tračna žaga tako priljubljena, tako pri poklicnih kot pri samozaposlenih obrtnikih? Tračna žaga, imenovana tudi potopna žaga, je po svojem slogu podobna običajni krožni žagi, toda namesto izpostavljenega rezila, ki se vrti na vdolbini, je njeno rezilo skrito znotraj samega stroja in mu omogoča rezanje kjer koli.

Žaga

Kako koristna je tračna žaga?

Tračno žago lahko pritrdite na dolgo aluminijasto vodilo ali vodilo, ki se pritrdi na obdelovanec in vam omogoča natančne ravne reze na dolgih pločevinastih materialih. To pomeni, da je materiale, kot so vrata in vezane enostavno obrezati. Ker pa žaga deluje tudi kot krožna žaga, jo lahko uporabite tudi za rezanje tankih kosov lesa, kot so okvirji vrat, pa tudi debelejših kosov lesa.

Glavne prednosti tračne žage so njena vsestranskost, natančnost in tudi prenosljivost. Ker lahko »gosenica« služi kot deska, miza in krožna žaga, mnogi lesarji cenijo to orodje, zato pri svojih projektih, ne rabijo uporabiti več različnih žag. Tračne žage omogočajo, da orodje pripeljete tudi do materiala, ki ga je treba obdelati in ne obratno. To je zelo koristno pri rezanju velikih, težkih kosov lesa. Čeprav se tračne žage v večini primerov postavijo v delavnice ali industrije.

Poleg tega je lahko rezanje velikih kosov vezanega lesa dolgočasno na namizni žagi. Tračna žaga je zelo natančna žaga in je ni mogoče premagati z nobenim drugim orodjem. Te žage naredijo gladke, čiste reze, ki ne zahtevajo dodatnega brušenja.

Tračna žaga vam omogoča tudi enostavno označevanje vašega kosa. Vaša žaga se bo premikala vzdolž vodilne »tirnice« gladko in natančno. Lahko jo tudi nastavite pod katerim koli kotom naj reže, saj je žaga idealna za natančno rezanje, za določene projekte, kot so na primer omare. Rezilo orodja je obremenjeno in zglobno, kar vam omogoča natančno rezanje v globino, to velja pri popravilih lesenih tal ali izdelavi produktov po meri.

Vsestranskost žage lahko poenostavi delo vsem lesarjem, ki se ukvarjajo z ročnimi deli, saj nadomesti marsikatero drugo orodje. Z možnostjo ravnih rezov na dolgih listih, lesu in tankem lesu, rezalnikom in globokim rezanjem, vse s čistimi, natančnimi rezultati – je eno najbolj zanesljivih in vsestranskih orodij na področju katerega koli lesarja.

Tračna žaga – opis.

Rezalni trak se tesno prilega paru koles, včasih tudi trem. Motor poganja eno od koles, medtem ko se druga prosto vrtijo. Rezalni zobje potekajo navpično skozi kovinsko delovno mizo, ki je običajno opremljena z nastavljivo ograjo in drsnimi rezalnimi dodatki. Nastavitev enega od prosto vrtljivih koles vam omogoča, da zategnete napetost rezila, vodilo, ki se nahaja za rezilom tik nad mizo, pa drži rezilo naravnost med rezanjem in preprečuje, da bi se zataknilo.

Tračna žaga – rezanje krivulj.

Zobje žaginega lista so obrnjeni navzdol in potiskajo les proti mizi, tako da je malo možnosti za »poskakovanje« in se lahko varno osredotočite na natančnost. Če želite zakrivljeno obliko izrezati s tračno žago, poravnajte rezilo na rezalni liniji in počasi potisnite les skozi sukanje, vrteč se po potrebi, da rezilo ostane na liniji. Morda je težko dobiti natančen rez, ker se rezilo nagiba in ločuje od črte, ko spremenite usmeritev lesa. Da bi bilo to čim manj nenatančnih rezov, prilagodite napetost jermena v skladu s specifikacijami proizvajalca in nastavljivo vodilo zaženite čim bližje površini, ki jo obdelujete.

Vrste tračnih žag

Tračne žage delimo glede na material, ki ga režejo, tako so na voljo vertikalne tračne žage in horizontalne. Vertikalne žage najdete v skoraj vseh orodjarnah in delavnicah. Horizontalne so zelo pogoste žage in so namenjene za rezanje različnih masivnih materialov.

Potem so tukaj še vodoravne strukturne žage, ki so namenjene za rezanje cevi ali nosilcev. Žaga z dvojnim stolpcem je namenjena predvsem za strojnice, ki režejo razne. Za rezanje večjih cevi ali celo konstrukcij je čudovita namizna tračna žaga, prav tako pa to nalogo dobro opravi cevna žaga.

Bolj zmogljiva kot žaga za kovino je tračna žaga za jeklo. Jeklo je namreč zelo trd in masiven material, zato je za njegovo obdelavo potrebno imeti zmogljivo napravo. Ne smemo pozabiti še na električno tračno žago, s katero lahko odrežete plastiko, les ali kovino.

Tračne žage so torej različne. Lahko so klasične, avtomatske, polavtomatske, CNC, hidravlične in podobno, delimo pa jih tudi na električne in ročne.

Je tračna žaga vredna denarja?

Številne stranke se sprašujejo, ali je tračna žaga vredna denarja. Na prvi pogled se zdi, da so vsestranska orodja podobna običajnim krožnim žagam, ki stanejo bistveno manj kot osnovne žage. Toda razlog, zakaj ta orodja stanejo več, je jasen. Ta tračna žaga zmore še veliko več. Tračne žage se uporabljajo za hitrejše in učinkovitejše delovanje dolgih in natančnih rezov v lesenih ali kovinskih materialih. Pogosto so v domačih delavnicah še več pa jih najdete v industrijah.

Za razliko od krožne žage, tračna žaga nima zaščitnega dela rezila, ki se ustavi na rezalni površini na polovici. Preprosto se lahko sprosti mehanizem, da se nož spusti, tako se dosežejo gladki in natančni rezi. Poleg tega tračna žaga ustvarja reze brez vidnega razreza, kar pomeni, da lesarjem ne bo treba brusiti robov, tako si lahko prihranijo ure dragocenega časa.

Tračna žaga je sposobna opravljati naloge, ki so običajno povezane z obdelovanjem lesa, kot so mize, omare in podobni izdelki, prav tako pa tudi za rezanje materialov, kot so kovina, jeklo in aluminij. Tračna žaga je res dragocena naložba za vse, ki jih zanima visoka kakovost pri projektih.

Rate this post