Kokosova zastirka ima številne prednosti pred lubjem

Kokosova zastirka je vse bolj popularna oblika zastiranja gole zemlje okoli rastlin z razlogom, da ohranimo vlago in toploto v zemlji in pogosto zalivanje ni potrebno, zato prihranimo vodo. Drug razlog pa je estetke narave, saj izgloda okolica, ki je oblikovana s kokosovimi drobljenci res lepa v rdečkasti barvi, kar daje zelenju lep kontrast. Poznano je, da je kokosova zastirka najbolj ekološko sprejemljiva rešitev, saj nastane pri trajnostni pridelavi kokosov, ki ne ogroža ekosistema. Medtem, ko lubje dreves ni tako obnovljiv vir, saj gojenje in posekavanje gozdov ni preveč ekološko sprejemljivo.

kokosova zastirka

Organska kokosova zastirka in njene prednosti

Organska kokosova zastirka poleg tega, da zadrži vodo in toploto v zemlji, tudi pomaga proti razraščanju pleteva. Zato vam ne bo treba toliko pleti ter okopavati. S tem boste pomagali zemlji, da zadrži v sebi mikroorganizme, ki jih potrebujejo rastline za svojo rast in še prihranili čas. Če namreč pridejo mikroorganizmi, ki so pod površino zemlje v stik s svetlobo, poginejo in rastlina ne more rasti. Organska kokosova zastirka pa bo to preprečila.

Zakaj je bolje uporabiti zastirko iz kokosovih lupin?

Zastirka iz kokosovih lupin in vlaken je precej lepša, bolj estetska kakor lubje raznih evropskih in tujih dreves. Poleg tega z nakupom kokosove zastirke ohranjate naše gozdove, saj izsekavanje za eko sitem ni priporočljivo tudi, če se gozdovi potem pogozdijo. Spremembe so z izsekavanjem narejene in narava jih včasih na silo spreminja nazaj. Kokose pa pridelajo v trajnostnih nasadih in kokosove lupine pri pridelavi ostanejo, zato so dejansko koristen organski odpadek, ki ga porabimo za svoj vrt in gredice.

Kokosov drobljenec je povsem biološki in naraven

Kokosova zastirka iz kokosovega drobljenca ohranja vašo okolico in naravo ter podtalnico nespremenjeno. Kokosovim lupinam ni dodanega nič umetnega, kot so kemikalije ali umetna barvila. Njegova barva je čudovito rdečkasta že po naravi in taka ostane ves čas.

Glede na druge zastirke ima kokosov drobljenec nevtralen pH, zato tal ne zakisa in ne uničuje mikroorganizme, ki so naravno v tleh. Rastline bodo tako hitreje raste in bodo bolj zdrave. Zato ga uporabljamo za vse vrste rastlin, razen za tiste, ki imajo rajši kisla tla, na primer borovnice ali rododendroni.

Delci kokosove zastirke so veliki 2 do 4 cm in so zato zelo uporabni. Vse leto bodo ščitili tla okoli rastlin. Na koncu sezone pa jih enostavno vkopljete v tla ter s tem pognojite in zemljo s tem prezračite. Drobljenci bodo že naprej zadrževali vlago, toploto ter zračili tla, saj med njimi prehaja v zemljo kisik.

kokosova zastirka

Za kaj vse je zastirka iz kokosovih drobljencev še uporabna?

Kokosova zastirka bo preprečevala, da bi močan dež in nalivi spirali hranila v zemljo in bi rastlina ostala brez hranil, kot se to dogaja pri goli zemlji. Zato jo ni treba gnojiti. Sam kokosov drobljenec je dejansko tudi gnojilo.

Zato se kokosova zastirka, ko konec sezone odsluži, uporabi za gnojenje in za kompostiranje. S tem povečamo maso komposta, ki postane bolj rahel. Hkrati pa nevtralizira kuhinjske in druge organske odpadke, ki vsebujejo več dušika.

Kokosovo maso lahko uporabite tudi za gojenje orhidej, saj se odlično obnese.

Poleg tega se obnese tudi kot odlična podlaga za hišne ljubljenčke, kot so hrčki in drugi glodavci, za terarije in za ptičje kletke.

Z njo se z veseljem igrajo tudi otroci pa tudi mačke jo imajo rade. Kar pa je najbolje, polži je ne marajo, zato boste tam, kjer bo ta zastirka, zaščitili rastline pred temi res nadležnimi in požrešnimi bitji narave.

Kako jo lahko zastirko iz kokosa nabavite in pripravite?

Kupite jo lahko v vrečkah v katerih je pakirana tako, da je stisnjena v blok. Stane približno 9 evrov. Prodajajo jo v vrtnarijah in semenarnah, lahko pa jo naročite tudi v spletnih trgovinah.

Priprava pa je zelo preprosta. V nekaj minutah boste lahko z nekaj litri vode pripravite do 60 l volumna zastirke. Za to uporabite veliko posodo ali kad, lahko tudi samokolnico. Vanjo dajte zastirko in zalijte z vodo po navodilih na vrečki.

Drug način priprave zastirke pa je, da jo enostavno položite na tla. Kjer naj bi bila in jo zalijete z zalivalko ali vrtno cevjo.

Rate this post