Okenske police imajo več namenov

Se tudi vi trenutno soočate s obnovo ali gradnjo vašega doma? Čeprav se okenske police običajno pozno pojavijo v naših mislih, predstavljajo pomemben del zgradbe in njenega zunanjega videza. Ob obnovi in gradnji običajno poskrbimo za zunanje in notranje okenske police, pri tem lahko na našo izbiro vplivajo različni dejavniki.

Pomen okenskih polic nekoč in danes

Ob menjavi oken pogosto sprva niti ne pomislimo na izbiro okenskih polic – na njih nas običajno opozorijo kar strokovnjaki. Čeprav zunanje okenske police podajo prvi vtis zgradbe in so v resnici, skupaj s fasado, »obraz« zgradbe, njihovi vlogi včasih ne namenjamo zadostne količine pozornosti.

Okenske police so že v preteklosti gospodinje uporabljale kot mesto za povečanje dekorativne vrednosti oken na zgradbi. Na okenskih policah so se tako običajno bohotile različne cvetoče vrste, ki so potrjevale pridno roko gospodinje pri hiši. Prazne okenske police pa so nekoč nakazovale na žalostno podobo doma.

Danes rož na (zunanjih) okenskih policah in balkonih najdemo praktično samo na vasi, čeprav je nekoč veljalo, da so se z rožami bogatila tudi mesta. Danes temu ni tako, saj ljudje v manjših stanovanjih le stežka prezimijo te rože (glavna ovira je centralna kurjava). Med rastlinskimi vrstami, ki jih ljudje danes gojijo na okenskih policah, se najpogosteje znajdejo pelargonije, begonije, različne primule, ciklame, vodenke, kapucinke, nageljni in druge. Okenske police imajo tako danes drugačen pomen in opravljajo predvsem estetsko vlogo preko dodelanosti v stilu zgradbe in fasade.

 

okenske police

Okenske police naj bodo izdelane iz kvalitetnih materialov.

 

Izbira okenske police

Na izbiro okenskih polic v prvi vrsti vpliva material iz katerega bo polica izdelana. Za zunanje police se priporoča izbira kakovostnih materialov kot so različne vrste granita, saj ti materiali dobro prenašajo vremenske vplive ter stalna nihanja v temperaturi in padavinah. Granit je priljubljena magmatska kamnina, ki jo odlikuje visoka odpornost na različne pogoje, hkrati pa je to kamnina, ki skoraj ne vpija vode. Prav zato je primeren za vse, ki boste na policah imeli rože, saj ga vlaga ne moti, hkrati pa je neobčutljiv tudi na uporabo čistil, zaradi česar je vzdrževanje sila enostavno. Dodaten bonus granita je v njegovih različnih izvedbah, ki se med sabo razlikujejo v zrnavosti in barvi delcev. Zaradi svojih odpornih lastnosti in raznolikosti je granit primeren za uporabo v notranjih prostorih in na zunanjih površinah – odvisno od vašega stila in želja. Pri tem je potrebno dodati, da se med notranjimi in zunanjimi okenskimi policami razlikuje debelina polic, ki je na zunanjih površinah običajno večja.  O sami širini lahko v neki meri odločate sami – zlasti pri izbiri notranjih polic lahko, če boste na njih postavili predmete, izberete večjo širino.

V notranjosti zgradbe se priporoča tudi izbira okenskih polic iz marmorja. Ta sodi med ene najlepših kamnin, ki jih najbolj opišejo značilne žile. Slednje poskrbijo za dodelan in moderni videz okenskih polic v vsakem domu. Okenske police izdelane iz marmorja so običajno svetlejše, kar pomeni, da ugodno vplivajo na nivo svetlobe v vaših prostorih. Prav zato so primerne tako za stanovanja kot tudi pisarne, ki jim dodajo sodoben videz, ki navduši še tako zahtevne uporabnike.

 

Okenske police so lahko prostor za notranje okrasne rastline.

 

Na kaj moram paziti?

Izbira okenskih polic ni najenostavnejše opravilo, ki vas čaka pri obnovi in gradnji vaše zgradbe. Že odločitev o materialih je področje, ki ga je dobro zaupati strokovnjakom. Pri izbiri upoštevajte lastnosti vaše zgradbe, predvsem barve okvirjev oken in predvideno barvo fasade. Samo tako boste dosegli dodelano in celostno podobo objekta.

Priporočamo vam, da strokovno skupino vključite že v samo načrtovanje – napačne meritve se namreč lahko odražajo v napakah izdelave okenskih polic, kar pomeni, da jih ne bo mogoče montirati na vaši zgradbi. To pa seveda vodi v zamude pri zaključevanju del. Pri tem opozorimo tudi na natančnost pri postavitvi rokov dobave, ki se med izvajalci razlikujejo. Smiselno je izbrati podjetja, ki vam lahko material (v izrezani obliki) dostavijo takoj. Smiselno je, da ekipa tega podjetja poskrbi tudi za montažo, saj je ta pogosto povezana tudi z brezplačnimi stroški dostave materialov in s tem povezanimi nižjimi finančnimi vložki uporabnika.

 

Rate this post