Rebula vrhunske kakovosti se prideluje v Goriških Brdih

Rebula je starodavna sorta grozdja in vina, naj bi izvirala z grškega polotoka, na naše ozemlje pa naj bi prišla iz Italije. Danes se vino rebula vrhunske kakovosti prideluje v Sloveniji, na Hrvaškem in v Italiji. V Sloveniji jo najdemo predvsem v Goriških brdih in v Vipavski dolini, kjer se uporablja za proizvodnjo visokokakovostnih belih vin. V Slovenski Istri se ta sorta grozdja omenja že od 18. stoletja. Ime rebula je leta 1744 prvič omenil italijanski pisatelj Giovanni Antonio Viani, ki jo je opisal kot “lepo in dišeče” vino. Za ta vina sta značilni izrazita aroma in močan mineralni značaj. Vina so običajno srednje polnega telesa in imajo razmeroma visoko kislost, zaradi česar so idealna za staranje. Ta bela vinska trta je znana po svoji visoki kakovosti. Nekateri jo celo imenujejo novi kralj slovenskega vina!

Rebula

Značilnosti sorte vina

Vino rebula se od drugih belih vin razlikuje po svojem aromatičnem profilu. Rebula ima izrazit okus, ki je hkrati sadni in zemeljski. Zaradi tega je odlično vino za kombiniranje s hrano. Ne glede na to, ali uživate v lahkem obroku ali obilni pojedini, bo to vino izboljšalo vašo kulinarično izkušnjo. Poleg odličnega okusa je znana tudi po svoji visoki kakovosti. To je posledica dejstva, da se grozdje rebule prideluje v najboljših pogojih. Podnebje v Sloveniji je idealno za gojenje grozdja, zemlja pa je bogata s hranilnimi snovmi. Zato je grozdje zdravo in polnega okusa. Če iščete vrhunsko belo vino, potem ne iščite drugega kot rebulo. To slovensko vino ima vse, kar si lahko želite od pijače: odličen okus, visoko kakovost in prefinjen aromatični profil. Ne glede na to, ali uživate v obroku s prijatelji ali družino, bo to vino poskrbelo, da bo vaša kulinarična izkušnja še boljša.

Vino Ribolla Gialla

Če iščete nekaj edinstvenega, potem morate poskusiti Vino Ribolla Gialla Radikon. To vino je narejeno iz grozdja ribolla gialla, ki izvira iz regije Furlanija-Julijska krajina. Grozdje se fermentira z uporabo divjih kvasovk, vino pa zori v sodih vsaj dve leti. To daje vinu Ribolla Gialla kompleksen okus, ki ga ne boste našli v nobenem drugem vinu. Grozdje ribolla gialla se v deželi Furlaniji-Julijski krajini prideluje že stoletja. Pravzaprav je ena najstarejših vinskih trt v regiji. Ime ribolla gialla pomeni “rumena rebula”, grozdje pa je dobilo ime zaradi svoje rumene barve. Grozdje je bilo prvič omenjeno v dokumentih iz leta 1289, vendar so ga vinarji začeli fermentirati z uporabo divjih kvasovk šele v 20. stoletju.

Divje kvasovke so vrsta kvasovk, ki se naravno nahajajo na površini grozdja. Uporaba divjih kvasovk daje vinu Ribolla Gialla edinstven okus, ki ga ne boste našli v nobenem drugem vinu. Poleg tega vrenje vina z divjimi kvasovkami traja dlje kot vrenje s komercialnimi kvasovkami. Divje kvasovke namreč fermentirajo počasneje kot komercialni kvas. Zato ima vino Ribolla Gialla višjo vsebnost alkohola kot večina vin. Okus vina Ribolla Gialla je edinstven in kompleksen. Vino ima arome belega cvetja, agrumov in mineralov. V okusu se čuti okus po limoni, zelenem jabolku in belem popru. Visoka vsebnost alkohola daje vinu ogrevalni učinek, dolg postopek fermentacije pa mu daje kremasto teksturo. Če iščete edinstveno in okusno vino, morate poskusiti vino Ribolla Gialla.

Rate this post