Refurbished računalniki – Kaj so in zakaj se odločiti za nakup?

Vsi poznamo nove in rabljene računalnike, vse več pa je govora o refurbished računalnikih. Kaj so to refurbished računalniki, kako kvalitetni so, v čem se razlikujejo od novih ali rabljenih računalnikov in katere so prednosti pri nakupu le-teh izveste v nadaljevanju. V času vse večje digitalizacije sveta, je povpraševanje po računalnikih v porastu, njihovo pomembnost pa smo zagotovo prepoznali v času epidemije, ko se je celoten svet praktično preselil na računalnike, zato boste v tem članku zagotovo našli nekaj koristnih informacij o tej vrsti računalnikov.

refurbished računalniki

Kaj pravzaprav so refurbished računalniki?

To niso novi računalniki, prav tako pa ne spadajo med rabljene, refurbished računalniki so kategorija zase, poznamo pa jih tudi pod nazivom tovarniško obnovljeni računalniki. To so računalniki, ki so bili iz različnih razlogov še pred uporabo vrnjeni k proizvajalcem v njihove tovarne. Navadno gre za računalnike, ki jih trgovina ni uspela dovolj hitro prodati, ali pa so bili uporabljeni v predstavitvene namene, torej kot razstavni eksponati. Neredko se proizvajalcu vračajo še računalniki, katerim se je na poti do trgovine poškodovala embalaža ali pa so si stranke zadnji moment premislile in odstopile od nakupa. Najpogosteje gre torej za takšne primere, najdejo pa se še drugi razlogi za vračilo k proizvajalcu. Vsa vračila pa nastopijo še preden se računalniki dejansko uporabijo.

Kaj se zgodi z vrnjenimi računalniki v tovarnah?

Da bi vrnjeni računalniki postali refurbished računalniki, morajo biti pri proizvajalcu tovarniško obnovljeni. Že sama beseda refurbished v slovenščini pomeni prenovljen oz. obnovljen. V tovarni so ti računalniki temeljito pregledani, preizkušeni, v primeru morebitnih napak popravljeni in nato z veljavno garancijo zopet poslani v prodajo. V postopku popravljanja so vsi računalniki temeljito očiščeni, nekaterim pa se v tovarni zamenja kakšen računalniški del z novo komponento. Vse zamenjane komponente pa so popolnoma nove in nerabljene, zaradi česar so refurbished računalniki opremljeni z veljavno garancijo. Po popravilu se ti računalniki ponovno zapakirajo in vrnejo v trgovine, kjer se prodajajo pod oznako refurbished. Da je računalnik refurbished je vidno že na embalaži, kjer navadno stoji oznaka obnovljenega računalnika.

V čem se tovarniško obnovljeni računalniki razlikujejo od novih in rabljenih računalnikov?

Refurbished računalniki se ne prodajajo kot novi, saj so iz različnih razlogov odstranjeni iz prodaje in nato ponovno vrnjeni na trg. V vmesnem času so pri proizvajalcih očiščeni in popravljeni. Vse zamenjane komponente pa so nove, kar pomeni, da njihova kvaliteta ostaja enaka kot pri novih računalnikih, kljub temu da se ne prodajajo kot novi. Zaradi vračila k prodajalcem so torej ti računalniki označeni kot refurbished in ne novi. Od rabljenih računalnikov pa se ločijo po tem, da so refurbished računalniki sicer obnovljeni, a nerabljeni. V tovarne so namreč vrnjeni preden se prodajo in uporabijo, dodane pa imajo nove in nerabljene dele, kar pomeni, da so refurbished računalniki v celoti nerabljeni. Tako je ob nakupu refurbished računalnika zagotovljeno optimalno delovanje, ki s seboj ne nosi odtisa predhodnih lastnikov. Od novih in rabljenih računalnikov pa se tisti, ki so refurbished razlikujejo tudi v ceni.

Zakaj kupiti tovarniško obnovljen računalnik?

Razlogov za nakup je zagotovo precej, verjetno najbolj privlačna pa je ravno njihova cena. Ker se refurbished računalniki ne prodajajo kot novi, je njihova cena nižja, kar pomeni, da lahko z nakupom takšnega računalnika prihranite tudi do 40%. Cena je torej občutno nižja, kakovost pa kljub temu visoka, saj gre za nerabljene in kvalitetno obnovljene računalnike, ki se ne prodajajo kot novi, a kljub temu delujejo podobno oz. enako dobro.

Tovarniško obnovljenim računalnikom zmogljivost ob zamenjavi komponent ni zmanjšana, saj so le-te kvalitetne in nove, kar pomeni, da so refurbished računalniki kos tudi zahtevnejšim opravilom. Podobno kot pri novih računalnikih velja tudi za obnovljene, da nudijo spekter možnosti uporabe, služijo lahko osnovnemu brskanju po internetu, pisarniški uporabi, prav tako pa se med refurbished računalniki najdejo tudi tisti modeli, ki so primernejši za napredne funkcije in uporabnike.

Ti računalniki so pregledani in preizkušeni, podobno kot novi pa se prodajajo z veljavno garancijo, kar je pri nakupu zagotovo velika prednost. Dodatna prednost je še, da so takšni računalniki dvojno pregledani, prvič ob izdelavi in drugič ob vrnitvi v tovarne, kar nudi določeno zagotovitev, da so refurbished računalniki res kvalitetni in delujoči.

Refurbished računalniki in okolje

V zadnjih letih je ob porastu izdelave nove tehnologije precej govora tudi o vplivu digitalizacije na okolje. Na tem področju pa so tovarniško obnovljeni računalniki zagotovo napredek, saj zmanjšujejo količino odpadkov. Vsi vrnjeni računalniki bi lahko pristali na smetišču, kar bi za okolje pomenilo precejšnjo obremenitev, z obnovo pa dobijo računalniki novo življenje, kar posledično pomeni manjši odpad. Na Zemlji namreč letno proizvedemo kar 56 milijonov ton e-odpadkov, z uporabo refurbished računalnikov pa bi se lahko v naslednjih letih to število občutno zmanjšalo. Prav tako pa je za obnovo računalnika potrebna precej manjša količina surovin in energije, kot za izdelavo novega, za katerega je potrebno porabiti kar 1,8 ton naravnih virov. Refurbished računalniki so torej kvalitetni, cenovno ugodni in okolju prijazni, kar pomeni, da je nakup takšnih računalnikov zagotovo dobra odločitev.

Rate this post