Smiljan Mori svetuje, kako živeti najbolj polno življenje

Vsak se znajde na točki v življenju, ko se mu vse zdi brez pomena in ne ve, kako bi nadaljeval. In medtem, ko nekateri ne poiščejo pomoči, ampak na tej točki tičijo dneve, mesece ali celo leta, se drugi odločijo, da bodo naredili spremembe v življenju, ki jih bodo iz te mrtve točke premaknile. Smiljan Mori, eden najuspešnejših slovenskih coachev, ki je poznan po celi Evropi, vam s preprostimi nasveti pojasni, kako negativno življenjsko situacijo spremeniti na bolje. Če ste se tudi vi znašli v težjih časih, je nadaljevanje članka naravnost za vas.

Smiljan Mori

Vse se začne v glavi

Vsaka stvar se začne z mislijo, ki se potem prenese na besedo in na koncu še na dejanje. Torej, preden imamo lahko urejeno življenje, si moramo urediti misli. Smiljan Mori poudarja, da je to najpomembnejše, pa tudi najtežje, kar je treba pri sebi popraviti. Pomislite, kolikokrat razmišljate o negativnih stvareh in kako se te stvari potem preslikajo tudi v zunanje življenje.

Nadzor nad svojimi mislimi je zapleten proces, saj medtem, ko jih lahko nadzorujemo, jih večina pride spontano, brez pomisleka, saj vemo, da jih noben drug ne bo slišal. Dejstvo pa je, da ko razmišljamo o negativnih stvareh, jih podzavestno privabljamo v svoje življenje. Smiljan Mori poudarja, da takrat, ko se zalotimo, da mislimo o negativnih stvareh, poskušamo najti vsaj eno pozitivno stvar in se osredotočimo na njo. Presenečeni boste, kako lahko taka malenkost obrne vaše mnenje o določeni stvari in posledično razpoloženje.

Stanje ni nikoli brezupno

Včasih se zdi, da ni izhoda in nič na svetu ne bo pomagalo, da bi se počutili bolje. V takih trenutkih ne gre nič po planu in res premišljujete, da bi z vsem odnehali. Ampak Smiljan Mori poudarja, da stanje ni nikoli brezupno in bi bilo vedno lahko še slabše. Zato je pomembno, da ste hvaležni za vse, kar imate. Seveda taka mentaliteta ne bo prišla takoj, ampak boste morali vsakič znova sami sebe prepričati, da situacija ni tako brezupna, kot se vam zdi. In verjemite, v večini primerov res ni!

Vsi uspešni ljudje, pa naj bodo to podjetniki, športniki ali ostali profesionalci, so morali vztrajati dolgo pred vidnim uspehom. Tudi Smiljan Mori se spominja, da njegov uspeh ni prišel čez noč. Seveda ne gre vedno po planu in velikokrat je treba pasti, še večkrat pa vstati, da se pokažejo želeni rezultati. Zapomnite si, da se je s takim padcem, s kakršnim se trenutno soočate, soočil že nekdo in samo od vas je odvisno, ali boste tudi tokrat vstali in brez strahu nadaljevali pot.

Neuspeh ni slaba stvar

Veliko ljudi neuspeh smatra za slabo, celo sramotno stvar, ki jo je treba skrivati pred drugimi. Tako mišljenje je napačno in sami nase v takih trenutkih nalagamo ogromno krivdo. Smiljan Mori iz lastnih izkušenj pove, da je neuspeh ena najboljših stvari, ki se lahko zgodijo človeku. Iz napak se namreč učimo, in naj se to sliši še tako klišejsko, to je resnica. Opazujte majhnega otroka in videli boste, da ne obsedi, ko mu prvič ne uspe shoditi. Poskuša toliko časa, dokler mu ne uspe. In to je definicija uspeha, ki ga lahko doseže vsak.

Preden boste uspeli v katerikoli stvari, pa naj bo to podjetništvo, dieta ali pitje dovolj vode, boste velikokrat padli in naj vas ta neuspeh ne pokoplje, ampak ga vzemite za motivacijo naprej. Smiljan Mori verjame, da je začasni neuspeh le pot do večjega uspeha. Premislite, kaj ste se iz situacije naučili in to upoštevajte v prihodnje. Na ta način vam uspeh ne uide.

Bodite hvaležni za vsak dan

Večina se ne zaveda, kakšno srečo imamo že zato, ker imamo streho nad glavo. A včasih to ni dovolj in moramo poiskati načine, kako biti resnično hvaležni za vse, kar imamo. Do tega lahko pridemo samo z osebnostno rastjo. Osebnostna rast prihaja v različnih oblikah in Smiljan Mori svetuje, da si vsak izbere način, ki mu ugaja, obenem pa nas potiska, da stopimo iz cone udobja in poskusimo stvari, ki jih sicer ne bi.

Smiljan Mori se zaveda, da so spremembe v življenju težke in zato je treba začeti z malim. Vsakodnevno doseganje majhnih ciljev je prva stopnička na poti do večjih ciljev. Počasno in vztrajajoče napredovanje je boljše od hitrih, drastičnih sprememb. Ko se počasi naučite novih navad, se jih potem tudi lažje držite dalj časa, kot če je sprememba nenadna. Najbolj pa je pomembno, da zaupate vase, saj zmorete vse, česar se lotite!

Rate this post