Kašelj: Naravna obrambna reakcija telesa

Ko naše telo občuti, da nekaj ni tako kot bi moralo biti, vklopi obrambne mehanizme. Eden od obrambnih mehanizmov je tudi kašelj, ki igra ključno vlogo pri čiščenju dihalnih poti. Kašelj se sproži, ko nekaj draži naše dihalne receptorje. V večini primerov gre za prah, kemikalije, plin, mikroorganizme, dehidracija ali pa celo žalost. Vzdraženost sluznice lahko privede do povečane tvorbe sluzi. Kašelj omogoča telesu, da iz pljuč izloči odvečno sluz skupaj z morebitnimi dražilnimi delci ali mikroorganizmi infekcij. Če se sedaj soočate s to težavo, obiščite spletno stran Farmedica.si in vaš kašelj bo postal le slab spomin.

Različne oblike kašlja

Tako kot pri vsaki bolezni, imamo tudi pri kašlju različne oblike. Torej, najbolj poznana sta definitivno suh kašelj in moker kašelj. To je zelo pomemben podatek pri izbiri ustreznih zdravil.

Suh kašelj

Kot že samo ime pove, gre pri tej obliki kašlja za neproduktivni, dražeči kašelj. Pri tem se sluz ne izkašljuje, zato je potrebno nekaj kar bo kašelj umirilo. Ta vrsta lahko ostane skozi celoten proces zdravljenja suha, zato je pomembno, da se je čimprej znebimo ali vsaj umirimo.

Suhi in dražeči kašelj lahko postane pravi izziv. Povzroči lahko nelagodje in motnje pri vsakodnevnih dejavnostih. Ker lahko mnogi dejavniki kašelj poslabšajo, je pomembno, da poskrbimo za čisto vsako stvar okoli nas. Kašelj lahko omilimo na primer s tem, da vlažimo zrak v prostoru, kjer preživimo največ časa. Suh zrak lahko še bolj draži sluznico, kar samo poveča intenzivnost kašlja.

Kašelj

Moker kašelj

Moker kašelj pa je ravno nasprotno. Ta vključuje sluz in zahteva zdravilo za lajšanje izkašljevanja. Včasih lahko pride celo do tega, da se suh kašelj spremeni v mokrega, saj se poveča izločanje sluzi. Organizem se nato odzove s kašljem, da bi olajšal odstranjevanje te goste sluzi.

Seveda pa lahko kašelj pri nekaterih spreminja svojo naravo in intenzivnost. Na to vpliva predvsem starost, splošno zdravje in prisotnost drugih bolezni pri posamezniku.  Ravno zato je pomembno, da prepoznamo vrsto kašlja in pravilno pristopimo k samemu zdravljenju.

Kako ukrepamo ob pojavu kašlja?

Ko se kašelj pojavi je najprej pomembno ugotoviti za kakšno obliko gre. Ko pridemo do te ugotovitve lahko izberemo ustrezno terapijo. Za suh kašelj je na primer priporočljivo uživanje pripravkov za umirjanje kašlja. Če pa ta postane produktiven, je potrebno pričeti z jemanjem zdravil za izkašljevanje, saj bodo pomagali redčiti sluz. Kot pri vsaki bolezni moramo tudi pri kašlju paziti na naše splošno počutje. Pomembno je, da poskrbimo za prehrano in da zaužijemo zadostno količino vode. Ti dejavniki lahko so pomembni za zmožnosti vašega telesa, saj se le tako lahko učinkovito bori proti kašlju. Voda nam pomaga pri lajšanju kašlja, saj z njo ohranjamo ustrezno hidracijo, kar pomaga pri redčenju sluzi in zadevo olajša. Prav tako se lahko s tem izognemo vsem dražilnim snovem v okolju, ki kašelj samo povečujejo.

Torej, ko se kašelj pojavi je pomembno spremljati simptome. Glede na simptome poiščemo ustrezno rešitev, da čimprej omilimo nelagodje in pozdravimo to nadlogo. Če imate občutek, da se kašelj ne izboljšuje, je najbolje, da obiščete zdravnika, ki vas bo usmeril k učinkovitemu načinu zdravljenja.

Rate this post