Merino volna je izredno mehka tkanina, ki diha

Merino volna je že stoletja izredno iskana tkanina. O njeni dragocenosti priča že podatek, da so v Španiji vse tja do 18. stoletja s smrtjo kaznovali vsak poskus izvoza merino ovac! Te slovite ovce torej izvirajo iz Španije, danes pa jih v največji meri redijo v Avstraliji in na Novi Zelandiji. Prav tam lahko zaradi specifičnih razmer nastane najbolj kvalitetna merino volna na svetu. Vas zanima, zakaj je tako priljubljena?

Številne prednosti, ki jih ima merino volna:

  1. Neverjetno je mehka in udobna

Če se iz otroštva morda spomnite volnenega puloverja, ki vas je nadležno ‘pikal’, lahko na to zdaj pozabite, saj je merino volna zaradi tankih vlaken izredno mehka in nežna na dotik. Koži daje prijeten občutek, je ne draži in ne povzroča srbenja, zato je primerna tudi za zelo občutljivo kožo, na primer dojenčkovo, ali takšno, ki je nagnjena k ekcemom. Vlakna se dobro prilegajo, saj se zaradi majhnega premera naravno upogibajo in ohranjajo prožnost. Ravno zato so oblačila iz merino volne tako udobna.

  1. Odvaja vlago, greje, ohlaja in zagotavlja odlično zračnost

Eden glavnih adutov merino volne je zagotovo ta, da je res zelo vpojna. Ta nežna vlakna lahko vpijejo toliko vlage, kot je 35 odstotkov njene teže, hkrati pa še vedno dajejo občutek udobja in suhega okolja. Torej: tudi, če se zmočite ali prepotite, bo ta volna poskrbela, da vam bo toplo. Merino volna s telesa hitro odvaja odvečno vlago, ima pa tudi odlične lastnosti temperaturne regulacije. Lahko namreč greje in hladi, kadar je to potrebno, zato je odličen naravni izolator. Ujame lahko več tako imenovanega mrtvega zraka kot kakšno drugo vlakno in s tem poskrbi za zaščito proti mrazu, kadar je vroče, pa bo vlaga iz vlaken ohladila zrak, ki je ujet med vlakni in kožo, ter vas tako ohlajala. Merino volna zaradi vsega naštetega zagotavlja tudi odlično zračnost.

  1. Zelo je odporna na bakterije, umazanijo in neprijetne vonjave

Struktura merino volne je elastična, zaradi česar zavrača vse tujke. Čisti se s stresanjem. Že po naravi je protimikrobna, saj zelo učinkovito odpravlja vlažno okolje. Prav vlaga je namreč pogoj za rast nadležnih bakterij in drugih mikrobov. Čeprav je ta volna izredno mehka, podrobnejši pregled pokaže grobo površino vlaken, ta pa za razmnoževanje bakterij ni najbolj primerna. Merino volna je zato primerna tudi za športne aktivnosti in za daljša časovna obdobja nošenja.

  1. Nudi naravno UV-zaščito in je okolju prijazna

Ta volna ščiti pred posledicami izpostavljenosti soncu, saj vlakna absorbirajo škodljive ultravijolične žarke. Merino volna je povsem naravna, brez dodanih kemikalij in biološko razgradljiva. In še zanimivost: njena glavna sestavina je keratin, ki preprečuje oziroma ovira gorenje.

Kako jo negujemo?

Vidimo lahko, da ima volna merino številne ugodne lastnosti, zato tudi ni nič nenavadnega, da je tako cenjena. Narava jo je ustvarila tako, da ovce obvaruje pred žgočim soncem in hudim mrazom, takšne lastnosti pa imajo le redki materiali. Človek je merino volno že od nekdaj znal izkoristiti, dandanes pa zato na trgu najdemo številne izdelke iz nje, pa naj bo to posteljnina ali vse vrste oblačil. Še posebej so modna športna oblačila iz merino volne, saj ta nevtralizira neprijetne vonjave in druge posledice potenja.

Ker gre za povsem naravni material, pa merino volna zahteva nekoliko posebnejšo nego. Izdelek pred prvo uporabo nekaj časa zračite, če bi vas morda zmotil njen naravni vonj. Posebna previdnost pa seveda velja tudi pri pranju – ta volna seveda je pralna, a naj se strojno pere le na programu za občutljivo perilo in s posebnim detergentom! V kolikor na oblačilu zaznate madež, ga skušajte odstraniti ročno (mlačna voda in soda bikarbona), čim več umazanije pa skušajte očistiti kar ‘na suho’. Merino volna ne bo prenesla belil in običajnih detergentov, zato bodite pri čiščenju posameznih kosov res previdni.

Rate this post