Trije nasveti za nego orhideje

Večkrat se zgodi, da v dar prejmemo krasno vso cvetočo in z nekaj popki, ki se bodo kmalu odprli, čudovito rožo, ki smo si jo vedno želeli. Dobili smo prvo lepotico, orhidejo. Postavili smo jo na vidno mesto in jo dan za dnem občudovali, vse dokler cvetovi niso popadali in je naša prekrasna orhideja le še skupina zelenih listov, sledu o cvetu pa ni nikjer več. Takrat se vprašamo, kje se je zalomilo. Pregledamo vse forume in se hitro izgubimo v svetu  polnem informacij, vprašanje kaj potrebuje orhideja in kako jo negujemo pa ostaja.

Za začetek bi rada razbila mit: ” Orhideje so zapletene za vzdrževanje.”

To vsekakor ne drži. Orhideja je rastlina, ki ne potrebuje in ne zahteva preveč pozornosti ter časa in to od trenutka, ko se zavemo, kaj potrebuje orhideja in kakšna je njena nega.

Nasveti za vse, ki se z nego rastlin, predvsem orhidej, srečujete prvič.

Kam “postaviti” orhidejo?

Najprimernejši prostor, kamor postavimo orhidejo, je tam, kjer zrak dobro kroži in ni nihanje temperature. Orhideje namreč ne marajo prepiha, obožujejo vlažen zrak, prav tako imajo rade svetlobo, pazite samo, da ne sije neposredno na opoldansko sonce, saj se lahko zgodi, da orhidejo ožge.

Orhideja nega – zalivanje.

Orhidejo je potrebno pravilno zalivati. Večina vas že ve, da orhideje ne zalivamo tako, kot druge rastline. Zaradi strukture substrata v katerem živijo, moramo biti pozorni in prilagoditi način zalivanja. Recimo, kokosov substrat ne vsrka takoj dovolj vlage, da bi orhidejo oskrbel s količino vode, ki jo potrebuje, a če ga pravilno zalivate, bo vlago lažje zadrževal in s tem boste zalivali veliko manj, torej boste zmanjšali pogostost zalivanja.

Orhideja nega pravilno moramo tudi zalivati:

– Orhideje nikoli ne zalivamo s curkom vode, saj voda odteče skozi substrat.

– Vzemite večjo posodo, kot je tista, v kateri imate posajeno orhidejo.

–  Če je čas za dognojevanje, dodajte zraven vode še gnojilo , da se ta lepo porazdeli in da bo učinek še večji.

– Orhidejo, ki jo imate morda poškodovano, lahko pustite namakati v vodi tudi ves dan, enostavno jo vzamete iz posode, počakate, da se ta odteče nato jo vrnete na stalno mesto.

Orhideja nega negovanje listov

Listi so bi lahko rekli “tovarna” energije, zato je potrebno le tem omogočiti ustrezne pogoje, da bo orhideja bolj srečna.

 Orhideja negapravilna nega listov

– Vemo, da imajo orhideje rade vlažnost v zraku, zato namenite v zimskem času pozornost v tej smeri, da navlažite prostor.

– Svojo orhidejo lahko tudi razvajate, saj imajo rade rahlo škropljenje listov s tem pa tudi korenin.

Samo dobronamerno opozorilo.

– Če zasledite gnitje orhideje preverite, ali ima ta vlago v sredini, tam se ne sme zadrževati.

– Ste pojedli banano in ne veste, kam z lupino banane? Povem vam skrivnost, ki je morda še niste zasledili. Namreč lupino banane lahko uporabite za lesk listov, s tem jim dodate tudi hranila. Seveda je lupina banane dosti boljša sestavina za orhideje, kot sintetična pršila za liste, kot veste, pršila vedno ostajajo v zraku, listom pa ne omogoča, da dihajo.

– Če so listi prašni, jih enostavno obrišemo.

Orhideja nega nega korenin.

Korenina je najbolj občutljiv del in prav zaradi korenine vam orhideja lahko lepo uspeva.

Na kaj moramo biti pozorni?

Orhideja nega – kaj vam priporočam pri negi korenin.

– Posoda za orhideje naj bodo prozorne, tako namreč spremljamo zdravje korenin. Posoda naj ima tudi dovolj lukenj za kroženje zraka med koreninami, saj jih to naredi še bolj zdrave.

– Ker so korenine nagnjene h gnitju, orhidejo in substrat zalivamo takrat, ko so korenine bele barve. Ker imajo listi orhideje dovolj vlage, se ni potrebno bati,če ste zamudili rutino zalivanja kakšen dan.

–  Substrat mora biti zračen, da korenine lahko dihajo. Ko ta razpade, je potrebno orhidejo presaditi. Najboljši je kokosov substrat, ki mora biti jasen, ne zmečkan, namreč v naravnem okolju orhideje rastejo prav na kokosovih palmah.

– Korenine, ki kukajo čez posodo, so povsem normalen pojav, občasno te lahko malo poškropite z vodo.

– V primeru gnitja korenin je morda dobro razmisliti tudi v tej smeri, da orhidejo presadite in odstranite vse gnile korenine.

Nerada se poslužujem gnojilom kemičnega izvora, zato vam osebno priporočam naraven izdelek Čudovite orhideje, saj ne bo škodil koreninam in ne bo povzročal kopičenja soli. Morda se vam sedaj zdi, da je napisanih veliko informacij, vendar ni tako. Ko se boste navadili delati te stvari, boste to opravilo opravili hitro in brez večjih težav. Prepričana  sem, da vam bo orhideja vrnila vso ljubezen in vas bogato nagradila s prekrasnimi cvetovi, ki jih premore pokazati v vsej svoji barvitosti in številnim cvetjem predvsem pa v vsej svoji veličini.

1/5 - (1 vote)