Prosta delovna mesta – poiščite sanjsko službo zase

Dnevno je na spletu objavljeno več sto prostih delovnih mest in prepričani smo, da na
www.deloglasnik.si zagotovo lahko najdete sanjsko služba zase. Le dobro prebrskajte spletno stran in najdite prosta delovna mesta, ki so vam pisana na kožo in se prijavite nanje. Prav prijava na prosta delovna mesta je najpomembnejša, da vas delodajalec izbere med vsemi prijavljenimi in na koncu zaposli. Da boste še lažje prišli do želene službe, smo za vas pripravili nekaj najpomembnejših nasvetov, na kaj vse bodite pozorni pri prijavi in kandidaturi za novo službo.

Poiščite prosta delovna mesta, ki jih želite opravljati
Pomislite, kaj si želite delati in katere kompetence so za izbrano delovno mesto potrebne. Ko imate jasno opredeljene želje, na spletni strani, poiščite aktualne razpise za želena prosta delovna mesta. Izkoristite različne filtre, iskanje preko ključnih besed, regije, v kateri poteka delo ali kategorijo, v katero spada vaše želeno delovno mesto. Potem pa naredite selekcijo med podjetji, ki so razpisala želeno delovno mesto. Podjetja imajo v večini spletno stran, kjer lahko raziščete podrobnosti o njihovem delovanju, kakšen kader že zaposlujejo, s kom vse sodelujejo itd. Ko najdete vse informacije o podjetju, ki so vam pomembne, se vprašajte, ali si res želite delati v tem podjetju? Če je odgovor, da, potem sledi prijava, sicer iščite naprej.

Prosta delovna mesta – kako se prijaviti?
Najpomembnejše je, da je vaša prijava napisana premišljeno, da se iz nje takoj vidi, kdo ste in kaj si želite. Imejte v mislih, da kadroviki vsaki prejeti prijavi namenijo do pol minute, zelo malo časa imate, da jih prepričate, sicer bo vaša prijava romala v “koš”. Delodajalec išče nekoga, v katerem bi prepoznal potencial, da lahko doseže njihov cilj, zato naj bo prijava napisana jasno in naj resnično predstavi vaše izkušnje, sposobnosti in srednjeročne ter dolgoročne cilje. Prijava naj vsebuje življenjepis, spremno pismo in morebitna druga potrdila, ki so zahtevana na razpisu.

prosta delovna mesta

Prijava na prosta delovna mesta z življenjepisom
Življenjepis se pripravi in dopolni za vsako razpisano delo posebej. Poglejmo, kaj je ključno, da zapišete v življenjepis:

 • Življenjepisu naj ima naslov, ki vas predstavi, kdo ste in kaj hočete.
 • Osebne podatke (ime in priimek, naslov, datum rojstva, mobilno telefonsko številko in elektronski naslov).
 • Podatke o formalni izobrazbi – kje ste se šolali.
 • Navedite dosedanje delovne izkušnje, ki so pomembne za razpisano delovno mesto, od zadnje nazaj.
 • Navedite vse neformalne izobrazbe (licence, certifikate, diplome ipd.)
 • Predstavite hobije, če se ukvarjate s čim, kar bi vam lahko pomagalo tudi na razpisanem delovnem mestu.

Ko imate zapisane glavne komponente življenjepisa, ga še malce uredite in oblikujte, da bo prepričal, še posebej, če se prijavljate na tako imenovana kreativna delovna mesta.

Naredite dober vtis s spremnim pismom
Spremno pismo je nekakšen uvod, da kadrovika spodbudite k pozornemu branju življenjepisa in da vas kasneje povabi na razgovor. Spremno pismo naj vsebuje:

 • Jasne informacije, da ste prava oseba in da imate sposobnosti ter izkušnje, s katerimi boste pomagali podjetju.
 • Povabilo k branju življenjepisa, ki vse navedeno v spremnem pismu tudi potrjuje.

Ko imate pripravljen življenjepis in spremno pismo, oboje pošljete na (elektronski) naslov. V nekaj dneh lahko pričakujete odgovor, seveda, če ste jih prepričali, da vas povabijo na razgovor.

Povabili so vas na razgovor …
Pripravite se na razgovor in jih še dodatno prepričajte, da ste prava oseba za razpisana prosta delovna mesta:

 • Podrobno se pozanimajte o podjetju, kamor odhajate na razgovor.
 • Vnaprej pripravite nekaj rešitev za probleme in se izkažite, še preden vas zaposlijo.
 • Poskrbite, da boste dobre volje in navdušeni nad delovnim mestom, a le, če si zares želite te službe, sicer se ne udeležujte razgovora.
 • Bodite to, kar ste in nastopajte samozavestno. Verjemite, da sanjska služba čaka prav na vas.
Rate this post