Rolo za okno je lahko odlično senčilo

Ste tudi vi v fazi gradnje ali pa vsaj opremljanja stanovanja oz. stanovanjske hiše? Potem boste med drugim seveda morali razmisliti tudi o tem, kakšno rolo za okno si želite imeti – ponudba je res velika, zato boste morali možnosti dobro preučiti in zase izbrati najboljšo.

Brez oken in vrat ne bo šlo

Skorajda ni človeka, ki se vsaj enkrat v življenju ne bi znašel na točki, ko si mora opremiti ali celo na novo zgraditi stanovanje ali pa kar celotno hišo. Nekaterim to predstavlja velik izziv, saj ne vedo točno, česa si sploh želijo, kje začeti itd., spet drugi pa v tem naravnost uživajo in komaj čakajo, da lahko po svojem okusu zgradijo oz. opremijo stanovanje – že od malega imajo vizijo svoje sanjske hiše in točno vedo, kateri material bodo izbrali, kakšne barve bo zunanjost in notranjost hiše, koliko oken bo, kje bo vhod in tako dalje.

rolo za okno

Prav vsaka hiša/stanovanje potrebuje okna in vrata.

No, tudi če nimate ravno umetniške žilice, ali kako bi temu rekli, pa gotovo veste, da prav vsaka hiša/stanovanje potrebuje okna in vrata. Na okna pa je seveda treba dati tudi rolo za okno. Zagotovo na svetu ni hiše, ki ne bi imela oken. Okna so (poleg vrat seveda) ključen del vsake hiše oz. stanovanja. Omogočajo nam dotok svežega zraka in sončnih žarkov, preko njih lahko opazujemo okolico hiše, denimo svoje otroke, ki se igrajo na vrtu ali pa, kaj počnejo sosedje, morda zgolj opazujemo naravo, nenazadnje nas varujejo pred vremenskimi nevšečnostmi, npr. preprečijo vdor dežja ali snega, udušijo zvoke grmenja itd. Rolo za okno še nekoliko zmanjša učinke nevihte, saj npr., če jo zagrnemo, ne vidimo niti bliskanja.

Naj stanovanje oz. hiša odraža vaš karakter

Ko rešite te nekoliko bolj tehnične zadeve v zvezi s postavitvijo oken, vrat, električno in drugo napeljavo pa si le dajte duška pri opremljanju – seveda naj vas ne zanese preveč, vseeno glejte, da se bodo elementi med seboj ujemali, saj preveč »načečkana« hiša tudi ne izgleda lepo. Izbirajte materiale, vzorce, elemente, ki so vam res všeč, pri tem pa se ne ozirajte na to, kaj bodo rekli drugi; konec koncev boste v hiši oz. stanovanju živeli vi in ne kdo drug in če vam je npr. všeč črna kuhinja, pa imejte črno kuhinjo.

Izrazite sebe in svoj način, filozofijo življenja pri opremljanju stanovanja – morda v življenju stremite k skromnosti in minimalizmu, torej stanovanje opremite minimalistično in s čim manj nepotrebne navlake in nasprotno, če ste nagnjeni k temu, da radi zbirate stvari s svojih potovanj, uživate v nekoliko bolj opremljeni hiši, morda celo bolje funkcionirate v »natlačenem« stanovanju, potem do zadnjega kotička napolnite prostor z različnimi stvarmi, ki jih najdete in se lepo vkomponirajo v vaš dom. Morda vas navdušuje filozofija feng šuja ali pa vam je popolnoma vseeno, kje stoji katera stvar, važno pač, da se v hiši da živeti. Pri opremljanju razmišljajte tudi o tem, ali želite imeti čim manj dela s čiščenjem stanovanja, torej zgradite manjše stanovanje in ga opremite brez nepotrebnih stvari, kjer bi se nabiral prah, ali pa vam nekaj ur dela na teden, ki ga boste porabili za čiščenje, ne predstavlja večjega napora. A zdaj smo že malo zašli, vrnimo se raje k senčilom za okna.

rolo za okno

Glejte, da se bodo elementi med seboj ujemali, saj preveč »načečkana« hiša tudi ne izgleda lepo.

Rolo za okno najdete v različnih izvedbah

Nekateri prisegajo na klasična okna, kamor namestijo rolete in izgled dopolnijo z zavesami, spet drugi pa so mnenja, da je to že staromodno, zato zaves več ne uporabljajo, prav tako pa namesto rolet izbirajo različna senčila, denimo zunanje ali notranje žaluzije, lamelne zavese, plise zavese ipd. Vsako izmed senčil ima seveda svoje prednosti in slabosti, ki vam jih bodo še najbolje znali našteti izkušeni prodajalci, zato jih le povprašajte za nasvet, a na koncu se boste vseeno morali sami odločiti, kaj vam najbolj odgovarja.

Rolo za okno je še eno izmed klasičnih senčil, ki odlično služijo svojemu namenu – preprečujejo premočno svetlobo sonca, ki bi vas motila v stanovanju in nudijo odlično zaščito pred neželenimi pogledi radovednih sosedov, mimoidočih itd. blago notranjega roloja se lahko navija na os ali pa v omarico, odvisno od tega, kaj izberete. Rolo za okno je lahko prostoviseče ali pa uporabite žična oz. aluminijasta vodila. Navijanje roloja je lahko ročno, s perlasto verižico, seveda pa so na voljo tudi moderne možnosti upravljanja s senčili, torej monokomandna ročica ali pa motor. Blago za rolo za okno izberete sami, izbira barv in vzorcev pa je res velika, prav tako sami izberete prosojnost samega blaga.

rolo za okno

Rolo za okno je še eno izmed klasičnih senčil, blago za rolo za okno pa izberete sami. prav tako tudi prosojnost blaga.

Ob gradnji oz. opremi stanovanja morate torej paziti na kar nekaj stvari, v prvi vrsti pa morate temeljito razmisliti o tem, kje in koliko oken boste imeli, saj je naravna svetloba za vaš dom in vaše počutje zelo pomemba. Tudi izbira senčil, ki jih boste namestili na okna je vredna tehtnega premisleka, vsekakor pa naj vas pri opremljanju vodi misel na vas in vaše udobje in se ne ozirajte na mnenja drugih.

Rate this post