Sončna elektrarna je lahko del vsakega objekta

Vgradnja sončnih elektrarn se v Sloveniji počasi povečuje in izkoriščajo jo lahko vsi objekti, ki imajo potrebo po elektriki. Ker je sončna energija brezplačna, je sončna elektrarna idealna rešitev, ki izkoristi brezplačni vir energije, ki ga ponuja sonce. Samooskrba z električno energijo se pozna predvsem na dolgi rok, ko lahko gospodinjstvo oskrbujete zgolj z električno energijo, pridobljeno od sonca in brez dodatnih stroškov. Pred namestitvijo sončne elektrarne, mora lastnik objekta izpolnjevati nekatere pogoje in v nadaljevanju si preberite, kakšni so ti pogoji in zakaj se sploh odločiti za sončno elektrarno.

Sončna elektrarna

Pogoji za postavitev sončne elektrarne

Načeloma se lahko za oskrbovanje s sončno energijo pripravi vsak objekt. Večinoma se sončne celice postavi na streho, v skrajnem primeru pa so lahko celice postavljene tudi na tla. Pri postavitvi sončnih celic, ki so glavni del sončne elektrarne, je potrebno izpolnjevati pogoje, da bo sončna elektrarna delovala pravilno.

Na začetku se je treba pozanimati, da območje, kjer se želi postaviti sončno elektrarno, skozi leto prejme dovolj sonca. Tu gre predvsem za to, da je območje dobro osončeno in povprečno dovolj dni sije sonce, da se izgradnja sončne elektrarne sploh izplača. Če ni dovolj dni v letu, ko sije sonce, se ne bo proizvedlo dovolj elektrike, ki bi kvalitetno oskrbovala objekt.

Prav tako se je treba pozanimati, kater del strehe je primeren za vgradnjo sončnih celih. Navadno je to stran, ki je bolj izpostavljena soncu, torej južna. Streha mora biti tudi pod določenim kotom, da bodo celice prejele čim več žarkov. V primeru preveč položne strehe, se lahko celice namesti pod kotom. Na strehi in ob njej ne sme biti elementov, ki bi prekrivali in metali senco na sončne celice. Tu se največkrat omenja drevesa, sosednje stavbe in dimnike.

Za postavitev sončne elektrarne mora biti tudi dovolj prostora. Ker se lahko lastnik odloči, kako veliko sončno elektrarno želi in za koliko proizvedene elektrike, mora biti prostor dovolj velik, da se lahko vgradi dovolj velika sončna elektrarna. In ker so sončen celice težke, mora biti tudi konstrukcija strehe dovolj trdna, da bo zdržala dodatno otežitev strehe.

Zakaj se odločiti za sončno elektrarno?

Sončna elektrarna ima ogromno pozitivnih lastnosti. V prvi vrsti so to finance. Sončna elektrarna omogoča, da brezplačni vir energije, ki jo prejmete od sonca pretvorite v električno energijo. To elektrino energijo nato porabite za potrebe v gospodinjstvu pa naj bo to kuhanje, ogrevanje ali elektrika za druga opravila. Res je, da je začetna investicija nekoliko višja, ampak na dolgi rok je sončna elektrarna veliko bolj prijazna denarnici, kot cena privedene električne energije nekega podjetja. Dejstvo je, da se cene električne energije višajo, če boste imeli vgrajeno sončno elektrarno, pa se vam s tem ne bo potrebno ukvarjati, ker bo za vas elektrika brezplačna.

Pridobivanje električne energije s pomočjo sončne elektrarne velja za ekološko dejavnost in zaradi tega so lahko vsi, ki se odločijo za vgradnjo sončne elektrarne, prijavijo za subvencijo, ki pomaga pri investiciji. Ekoskladi pomagajo tudi pri kreditih in večkrat se zgodi, da je obrok kredita, ki ga potrebujte za namestitev sončne elektrarne manjši, kot bi bila položnica za porabo elektrike.

Kako velika naj bo sončna elektrarna?

Pri vgradnji sončne elektrarne je treba preveriti povprečno porabo električne energije. Glede na izmerjene količine se nato pripravi načrt za izgradnjo sončne elektrarne, ki bo pokrila letno porabo električne energije. Za manjša gospodinjstva je smiselna vgradnja tako velike sončne elektrarne, ki bo pokrila potrebe gospodinjstva. Odvečna elektrika, ki bi jo sončna elektrarna proizvedla se namreč ne shranjuje. V nasprotnem primeru, če se ne proizvede dovolj električne energije in je potrebno uporabiti priključeno električno energijo, se ob koncu leta dodatno uporabljeno elektriko doplača.

Torej gradi naj se sončne elektrarne, ki so primerne za objekt in nič večje, poleg tega pa je priporočljiv posvet z izvajalcem, ki bo povedal točne podatke glede na vašo situacijo.

Rate this post